Chocoladecupcakes met Japanse uitstraling

Japanse cupcakes met takjes, bloemetjes en blaadjes

Deze cupcakes waren het resultaat van een middagje fröbelen met een vriendin zonder cupcake-ervaring. Zo zie je maar hoe makkelijk je van een gewone cupcake iets moois kunt maken! De cupcakes zijn van Lily, het decoratie-idee van van Nanette Booij. Dit recept is voor 10 versierde cupcakes.

Benodigdheden

  • Minimuffinbakplaat
  • Kleine uitsteker blossom
  • Rolstok/deegroller
  • Penseeltje
  • Mesje
  • Spuitzak
  • Spuitmondje met kleine gladde mond

Ingrediënten

Voor de cupcakes

  • 110 gram pure chocolade
  • 105 gram boter, op kamertemperatuur
  • 60 ml. melk
  • 65 gram fijne suiker
  • Half zakje vanillesuiker
  • 1,5 ei
  • 155 gram patentbloem
  • 5 gram bakpoeder
  • Snufje zout

Voor de decoratie

  • 250 gram roomboter, op kamertemperatuur
  • 250 gram poedersuiker
  • Roze kleurstof
  • Roze glitter
  • Roze dusting poeder
  • Witte, groene en bruine fondant of marsepein

Bereiden

De cupcakes:

Smelt de chocolade au bain-marie. Smelt de boter in een pannetje zonder dat ie bruin wordt. Giet de boter bij de chocolade. Voeg de melk toe en roer rustig door. Verwarm de oven voor op 180 graden.

Mix in een beslagkom de suiker, vanillesuiker en ei tot een egale massa. Zeef de bloem, bakpoeder en zout voeg dit aan het beslag toe. Voeg als laatste het chocolademengsel toe en mix alles goed door. Zet papieren muffinvormpjes in de bakplaat en vul ze voor tweederde met het beslag. Bak de cupcakes in 20 minuten gaar en laat ze afkoelen.

De decoratie:

Mix voor de botercrème de boter met de poedersuiker. Voeg er wat kleurstof aan toe totdat de botercreme de gewenste kleur heeft. Vul een spuitzak met de botercrème en spuit rechte banen op de cupcakes. Gebruik een spatel of je vochtige vinger om de banen aan de uiteindes mooi vlak te maken. Strooi er wat roze glitter overheen.

Maak van de bruine fondant/marsepein dunne takjes en leg die in verschillende patronen op de botercrème. Maak kleine blaadjes van de groene fondant/marsepein en kerf er met het mesje een klein streepje in. Leg er een paar tegen de takjes aan. Rol de witte fondant/marsepein dun uit en steek er met de blossom-uitsteker een heleboel kleine bloemetjes uit. Maak het hartje van de bloem roze met een kwastje met een beetje dustingpoeder. Leg de bloemetjes bij de uiteindes van de takjes op de cupcakes. Eet smakkie!

Geef je reactie