Chocoladecupcakes met Nutella en hazelnoten

Chocolademuffins met Nutella en hazelnotenAls ik later nog eens een bakwinkel begin, noem ik hem de Hummingbird Bakery. Ongelooflijk wat ze daar allemaal voor goddelijke dingen verkopen: cupcakes en gebak om je vingers bij af te likken. Helaas hebben ze nog geen vestiging in Nederland (kan ik natuurlijk verandering in brengen) maar moeten we het voorlopig doen met het gelijknamige kookboek.

Als feestelijk hapje voor Tweede Kerstdag maakte ik de chocoladecupcakes met nutellaglazuur uit het bakboek van de Hummingbird Bakery. Dat ik dat in pyjama deed en met een slaperig hoofd maakte niet uit, deze cakejes kunnen niet mislukken.

De cupcakes komen als volmaakt gerezen bolletjes uit de oven, waarna het grote versieren kan beginnen. Voor een feestelijk effect heb ik de muffins in goudkleurige cupjes gemaakt. Het hazelnootglazuur heb ik er gewoon met een spatel opgesmeerd, maar je kunt er natuurlijk ook mooie toefjes van maken met een spuitzak. Om het af te maken heb ik er wat hazelnoten en witte en goudkleurige suikerversiering overheen gestrooid. Kerstfeest in een muffinvormpje!

Ingrediënten

  • 100 gram bloem
  • 20 gram cacaopoeder
  • 140 gram fijne kristalsuiker
  • 1,5 theelepel bakpoeder
  • een snufje zout
  • 40 gram boter
  • 1,2 dl. volle melk
  • 1 ei
  • 120 gram nutella

Voor het glazuur:

  • 250 gram poedersuiker (hele bus)
  • 80 gram boter
  • 0,25 dl. volle melk
  • 80 gram nutella

Garnering:

  • Zakje hazelnoten
  • Suikerversiering (bijv. gouden balletjes)

Bereiden

Verwarm de oven voor op 170/180 graden. Doe de bloem met de cacao, suiker, bakpoeder, zout en de boter in een kom en mix het geheel op de laagste stand tot het mengsel een zanderige consistentie heeft en alles goed is vermengd. Voeg geleidelijk de melk aan het bloemmengsel toe. Klop het ei erdoor.

Schep het beslag in papieren vormpjes tot ze tot tweederde gevuld zijn en bak de cakejes 20 minuten in de oven of tot het gebakje terugveert als je op de bovenkant drukt. Laat ze afkoelen.

Hol de cakejes met een mesje iets uit en vul ze met een dot nutella.

Voor het hazelnoot-chocoladeglazuur: Doe de poedersuiker met de boter in een kom en klop op de middelste stand tot alles goed vermengd is. (tip: gebruik een keukenmachine om enorme ‘rookwolken’ in je keuken te voorkomen). Schakel terug naar een lagere stand en voeg geleidelijk de melk toe. Schakel als alles is opgenomen naar de hoogste stand en blijf minstens 5 minuten kloppen tot het glazuur licht en luchtig is.

Roer de nutella door het glazuur. Strijk het glazuur met een lepel als een dikke laag uit over de afgekoelde cakejes of gebruik een spuitzak. Garneer elk cakeje met hazelnoten of suikerversiering. Eet smakkie!

Geef je reactie