Citroencupcakes

Gele citroencupcakes op etagere

Deze citroencupcakes uit het Hummingbird bakboek zijn heerlijk fris en luchtig. Voor de citroenrasp gebruikte ik een kant-en-klaar potje van Dr. Oetker. De topping komt uit mijn eigen koker. Om het helemaal af te maken kun je de cupcakes versieren  met gekleurd strooisel of suikerparels. Dit recept is voor 12 cupcakes.

Ingrediënten

Voor de cupcakes:

  • 120 gram bloem
  • 150 gram fijne kristalsuiker
  • 1 ½ theelepel bakpoeder
  • 2 eetlepels geraspte citroenschil
  • 40 gram boter, op kamertemperatuur
  • 1,2 deciliter volle melk
  • 1 ei

Voor de topping:

  • 100 gram botercrèmemix (Funcakes)
  • 100 gram poedersuiker, gezeefd
  • 200 ml. water
  • 250 gram boter, op kamertemperatuur
  • zakje citroensuiker (citroback) of eetlepel citroenrasp
  • enkele druppels gele kleurstof

Bereiden

De cakejes:
Doe de bloem met de suiker, bakpoeder, citroenrasp en boter in de kom van een keukenmachine (of gebruik een elektrische handmixer) en klop op de laagste stand tot het mengsel een zanderige consistentie heeft en alles goed is vermengd. Voeg geleidelijk de melk toe en klop tot hij net is opgenomen.

Verwarm de oven voor op 170 graden.

Doe het ei bij het bloemmengsel en klop tot het net is opgenomen (schraap nog niet opgenomen ingrediënten van de wand van de mengkom van een pannenlikker). Laat de machine nog een paar minuten draaien tot het een glad beslag is. Klop niet te lang.

Schep het beslag in de papieren vormpjes tot ze voor tweederde gevuld zijn en bak de cakejes 20-25 minuten in de warme oven of tot het gebak terugveert als je er met een vinger op drukt. Laat de cakejes kort in de vormpjes afkoelen tot je ze op een taartrooster zet om koud te worden.

De topping:
Meng met een garde de botercrèmemix, poedersuiker en water tot een glad mengsel. Laat dit minstens een uur staan. Het wordt vanzelf een dikke massa. Klop de boter in een kom tot het romig is. Voeg hier lepel voor lepel de botercrèmemix aan toe. Als de botercrème glad en luchtig is, kun je de citroback eraan toevoegen. Voeg voor een diepere kleur geel een paar druppels gele levensmiddelenkleurstof toe. Spuit de botercrème in toefjes op de cupcakes en garneer met suikerstrooisel en suikerparels.

Geef je reactie