Aardbeienslof in taartvorm

Nooit geweten dat sloffendeeg zo lekker is. Als je geen sloffenvormen hebt (ik ook niet) kun je deze taart ook gewoon maken in een ronde springvorm. En als vulling kun je eigenlijk elke soort fruit kiezen die je lekker vindt of die in het seizoen is. De banketbakkersroom kun je natuurlijk ook maken uit een kant-en-klaar pakje, maar zelf maken is toch het lekkerst en helemaal niet moeilijk. Dit recept is voor 12 stukken.

Benodigdheden

  • 2 sloffenringen van 24 bij 9 cm of de ring van een springvorm van 24 cm
  • Bakplaat met bakpapier
  • Deegroller
  • Steelpan
  • Spuitzak met glad spuitmondje
  • Zeefje

Ingrediënten

Voor het deeg

  • 250 gram bloem
  • 2 tl bakpoeder
  • 180 gram boter
  • 100 gram suiker
  • 80 gram bruine basterdsuiker
  • 1 eidooier
  • ½ citroen, rasp
  • ¼ tl zout

Voor de vulling

  • 150 gram spijs
  • ½ tot 1 ei
  • 250 ml slagroom
  • 30 gram suiker
  • 1 vanillestokje
  • 500 ml melk
  • 100 gram suiker
  • 2 eidooiers
  • 45 gram maïzena
  • 500 gram aardbeien

Bereiden

Het deeg:

Kneed alle ingrediënten voor het deeg tot een samenhangende bal. Verpak in plasticfolie en laat minstens een uur rusten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Meng het spijs met het halve of hele ei zodat het smeerbaar wordt. Rol het deeg uit op een bebloemd werkblad tot het ongeveer 7 tot 8 mm dik is. Steek er met de ingevette sloffenvorm of ring van een springvorm een deegplak uit. Verdeel het spijsmengsel over de bodem tot 1,5 cm van de kant af. Bak de bodem in 23 tot 28 minuten gaar in de oven. Verwijder de vorm gelijk en laat afkoelen.

De vulling:

Doe 450 ml van de melk in een pan. Snij met vanillestokje open en schraap het merg eruit. Voeg merg en peul toe aan de melk en breng aan de kook. Meng in een hoge maatbeker de rest van de melk met de suiker en eidooiers en klop dit goed door elkaar. Doe als laatste de maizena erbij en maak er een mooi glad papje van. Verwijder als de melk kookt het vanillestokje. Giet de helft van de hete melk op het suikermengsel en roer goed door. Giet dit mengsel weer bij de rest van de melk in de pan en breng onder voortdurend roeren aan de kook. Het wordt vanzelf een dikke vla. Laat een paar minuten zachtjes doorkoken. Giet de room in een lage schaal en dek af met plasticfolie tegen velvorming. Laat eerst afkoelen op het aanrecht en zet daarna in de koelkast.

Roer de afgekoelde banketbakkersroom los en doe in een spuitzak met glad spuitmondje. Spuit de room op de bodem en verdeel de aardbeien erover. Je kunt ze halveren of op hun kop zetten. Klop de slagroom op met de suiker en spuit toefjes op de aardbeien. Bestuif als laatste met poedersuiker. Eet smakkie!

Geef je reactie