Banoffee cupcakes

Banoffee in de vorm van een cupcake, waarom ook niet? Natuurlijk ben ik niet de eerste met dit lumineuze idee, maar je kunt op het verschillende manieren uitvoeren. Ik koos voor smeuïge vanillecakejes, gevuld met een dot dulche de leche, een topping van bananenbotercrème, afgemaakt met gesmolten chocola en nootjes. Deze cupcakes vindt echt iedereen lekker! Dit recept is voor 12 stuks.

Benodigdheden

  • Staande mixer of mixer met beslagkom
  • Muffinbakplaat met papieren cupcakevormpjes
  • IJslepel
  • Spatel
  • Cupcakeboor (of appelboor)
  • Spuitzak met gekarteld mondje

Ingrediënten

Voor de cupcakes:

  • 140 gram suiker
  • 120 gram bloem
  • 1 1/2 tl bakpoeder
  • 1/4 tl zout
  • 40 gram boter
  • 120 ml volle melk
  • 1 tl vanille-extract
  • 1 ei

Voor de vulling:

  • 1 blikje dulche de leche (1 blikje gecondenseerde melk drie uur laten koken)

Voor de topping:

  • 225 gram roomboter, op kamertemperatuur
  • 1 banaan
  • 1 tl citroensap
  • 1/2 tl vanille-extract
  • 300 gram poedersuiker
  • 1 bakje chocoladedip (dr. Oetker)
  • Gehakte nootjes

Bereiden

De cupcakes

Verwarm de oven voor op 175 graden. Doe de cupcakevormpjes in de muffinbakplaat. Meng de suiker, bloem, bakpoeder, zout en de boter in de mengkom van een staande mixer, of gebruik een handmixer. Mix tot een kruimelig geheel. Meng de melk met het vanille-extract en het ei in een maatbeker. Giet dit er langzaam bij en klop tot alle ingrediënten gemengd zijn. Schraap de binnenkant van de kom schoon met een spatel. Klop op hoge snelheid in 2 minuten tot een glad beslag. Vul de cupcakevormpjes voor twee derde met het beslag en bak ze in 20 tot 23 minuten gaar. Laat ze vijf minuten afkoelen in de vorm voordat je ze uit de vormpjes haalt.

De vulling

Gebruik een cupcakeboor of appelboor om het midden van de cupcakes uit te hollen. Vul elk holletje met wat dulce de leche. Dit krijg je door een blikje gecondenseerde melk drie uur lang zachtjes te laten koken. Dek de holtes af met de bovenkantjes van de uitgeholde gedeeltes.

De topping

Doe voor de bananenbotercrème de boter in de mengkom van de staande mixer (of gebruik je handmixer). Klop de boter in zes minuten wit en luchtig. Prak de banaan met een vork en voeg die toe, samen met het citroensap en vanille-extract. Blijf ongeveer twee minuten kloppen en schraap de kom schoon met een spatel. Voeg lepel voor lepel de poedersuiker toe en klop als alles is toegevoegd nog twee minuten tot een zachte crème. Schep de botercrème in een spuitzak met gekartelde tip. Spuit op elke cupcake een mooie dot botercrème. Smelt de chocoladedip zoals aangegeven op de verpakking. Drizzle de chocola over de cupcakes en garneer met gehakte nootjes. Eet smakkie!

Geef je reactie