Gevulde speculaas

Gevulde speculaas, aangesneden en opgestapeld

Een echt Sinterklaasrecept waarbij je het deeg ouderwets met je handen moet kneden en daarna moet uitrollen met een deegroller. Al die liefde proef je uiteindelijk terug in het resultaat: een bakblik vol gevulde speculaas. De credits voor dit recept gaan naar ZTRDG, een website met heel veel leuke recepten en kookvideo’s. Met de hoeveelheden in dit recept maak je ongeveer 24 blokjes, afhankelijk van hoe groot je ze snijdt. Van het deeg hield ik nog genoeg over om nog een paar koekjes van te bakken.

Benodigdheden

  • Bakblik van 18 x 28 cm, bekleed met bakpapier
  • Deegroller
  • Beslagkom

Ingrediënten

  • 300 gram tarwebloem
  • 1 tl bakpoeder
  • 1 tl zuiveringszout (natriumbicarbonaat)
  • 150 gram ongezouten koude roomboter
  • 150 gram basterdsuiker (½ lichtbruin, ½ donkerbruin)
  • ½ tl zout
  • 25 gram speculaaskruiden
  • 1 eidooier (van groot ei)
  • ½ sinaasappel
  • 3 grote eetlepels slagroom
  • 360 gram amandelspijs
  • 1 groot ei
  • melk
  • 3 eetlepels geschaafde amandelen

Bereiden

Het deeg:
Zeef de bloem met het bakpoeder en de zuiveringszout. Kneed de boter met de suiker, zout en speculaaskruiden door elkaar. Boen de sinaasappel schoon en rasp de schil. Meng de eidooier met de sinaasappelrasp en slagroom. Meng het bloemmengsel met het botermengsel en roommengsel en kneed het tot een goed gemengd deeg. Voeg eventueel iets water toe als het deeg wat droog is of maak je handen nat met water. Pak het deeg in met plasticfolie en leg het 1 nacht in de koelkast.

Het amandelspijs:
Meng het amandelspijs met het ei en kneed goed door. Bekleed het bakblik met bakpapier. Verwarm de oven voor op 170 °C. Verdeel het deeg in twee stukken, kneed ze even door en rol één deel uit met wat bloem eronder ter grootte van het blik. Druk aan tegen de bodem van het bakblik. Verdeel de spijs er gelijkmatig overheen met een in water gedoopte lepel.

Rol vervolgens het tweede deel deeg uit en leg het eroverheen. Smeer het deeg in met een klein beetje melk en bestrooi met geschaafde amandelen. Bak de speculaas in 30 tot 40 minuten gaar. Eet smakkie!

Geef je reactie