Koningscupcakes

Kroningscupcakes voor koninginnedag

Koningsdag wordt extra bijzonder met deze koningscupcakes! Leuk om op tafel te zetten tijdens de inhuldiging van de nieuwe koning of om te verkopen op de vrijmarkt. Door de sinaasappel en anijs hebben deze cupcakes wel iets weg van oranjekoek: een koninklijk gebakje dus! Dit recept is voor 12 normale cupcakes, maar je kunt ook een deel van het beslag gebruiken voor minicupcakes.

Benodigdheden

  • Papieren cupcakevormpjes (klein en/of groot)
  • Mixer
  • Beslagkom
  • Muffinbakplaat
  • Ijsbolletjestang
  • Spatel
  • Uitsteker letter W
  • Deegroller
  • Scherp mesje
  • Zeef
  • Eetbare lijm
  • Kwastje
  • Lege wc-rolletjes

Ingrediënten

Voor de cupcakes

  • 80 gram roomboter
  • 280 gram suiker
  • 240 gram zelfrijzend bakmeel
  • ¼ tl zout
  • 2 dl melk
  • 2 anijssterren
  • 2 grote eieren
  • 50 gram gekonfijte sinaasappelschil (of 2 el geraspte sinaasappelschil)

Voor de decoratie

  • 100 gram oranje marsepein of fondant
  • 1 tl tylose
  • 5 gram eiwitpoeder
  • 20 ml water
  • 250 gram poedersuiker
  • Cocktailprikkers met Nederlandse vlag

Bereiden

Zet de cupcakepapiertjes klaar in de muffinbakplaat en verwarm de oven voor op 180 graden. Verwarm de melk in een pannetje met de anijssterren. Breng kort aan de kook en laat afkoelen.

Klop met een mixer de boter met de suiker, bakmeel en zout tot een kruimelig mengsel. Verwijder de anijssterren uit de melk en klop de eieren erdoor. Giet driekwart van het melkmengsel bij het beslag en mix op lage snelheid door elkaar. Schraap de zijkanten van de kom schoon, voeg het resterende melkmengsel toe en klop het beslag glad.

Voeg als laatste de gekonfijte sinaasappelschil of sinaasappelrasp toe en mix tot deze gelijkkmatig door het beslag is verdeeld. Schep met een ijsbolletjestang het beslag in de cupcakevormpjes. Zorg dat dat de vormpjes voor twee derde gevuld zijn. Bak de cupcakes in ongeveer 20 minuten gaar in de oven en laat afkoelen.

De decoratie:

Zeef de eiwitpoeder met de poedersuiker boven een beslagkom. Voeg het water toe en mix tot een glanzend, dik glazuur. Breng het glazuur met een spatel aan op de afgekoelde cupcakes.

Kneed de marsepein goed door en rol uit tot een lap van 2 mm dik. Doe er wat tylose door om de marsepein makkelijker hard te laten worden. Steek er een aantal keer de letter ‘w’ uit en bevestig die op de kleine cupcakes. Steek er een vlaggetje in om hem af te maken.

Snij lange stroken uit de marsepein van ongeveer 14 bij 6 cm. Snij met een scherp mesjes driehoekjes uit een kant zodat je 5 puntjes hebt. Rol de marsepein om een wc-rolletje heen. Zorg dat de marsepein precies uitkomt. Plak de randen aan elkaar met een beetje eetbare lijm. Vouw de puntjes van de kroon iets naar buiten en laat hard worden. Zet de kroontjes op de grote cupcakes. Eet smakkie en een fijne Koningsdag!

Geef je reactie