Archief van recepten

dadelcake

Dadelcake met pecannoten

5 oktober 2015 | Toegevoegd door Marjolein Knuit

Dit is echt een cake om te maken als je geen zin hebt in gedoe, maar wel in een lekker zoete cake. Het recept is gebaseerd op de dadelcake van Rutger, maar ik heb gekozen voor een iets andere samenstelling van kruiden. Als je geen vierkante bakvorm hebt, kun je hem ook maken in een kleine springvorm, of een boterkoekvorm. Je haalt er ongeveer 16 stukjes uit.

worteltjestaart

Worteltjestaart

19 september 2015 | Toegevoegd door Marjolein Knuit

Ik heb al veel verschillende worteltaarten gemaakt en deze hoort zeker bij mijn favorieten; lekker smeuïg en zacht maar door de noten heeft ie toch een lekkere bite. Je maakt deze worteltaart met olie in plaats van boter en behalve wortel gaat er ook sinaasappel en banaan in. Lekker fris en fruitig dus! Je kunt de decoratie zo simpel of uitbundig maken als je wil. Maak met fondant of glazuur bijvoorbeeld oranje worteltjes voor op de roomkaas. Je kunt de pistachenootjes ook weglaten. Dit recept is voor 10 personen.

Cheesecake met frambozen en vlierbloesemsiroop

5 augustus 2015 | Toegevoegd door Marjolein Knuit

Als het te warm is om de oven aan te zetten, kun je natuurlijk ook gewoon een no-bake cheesecake maken! Met zo’n lekkere koekjesbodem, vers fruit en een lekkere roomkaasvulling. Deze taart is extra lekker door de vlierbloesemsiroop die erdoor zit. Die kun je zelf maken (of laten maken in mijn geval) maar je kunt het ook kopen bij sommige supermarkten of speciaalzaakjes. En als je het niet kunt vinden laat je het gewoon weg, dan smaakt ie nog steeds lekker! Dit recept is voor een taartje voor 8 personen.

Gezonde chocolate chip cookies

24 juli 2015 | Toegevoegd door Marjolein Knuit

Soms heb je gewoon zin in een chocoladekoekje. Of twee, of drie. Maarja, dat schuldgevoel daarna hè. Herkenbaar? Maak dan eens deze gezonde chocolate chip cookies: zonder suiker en boter, en toch (bijna) net zo lekker als gewone koekjes. Dit recept is voor 9 koekjes.

Dadelballetjes met pistache, cacao en kokos

Dadelballetjes met kokos, cacao en pistachenootjes

17 juli 2015 | Toegevoegd door Marjolein Knuit

Deze truffels zijn superleuk voor de iftar of het suikerfeest. Maar ze zijn ook gewoon lekkere tussendoortjes voor bij een kopje muntthee. En het grappige is: er komt geen suiker aan te pas! Ze zijn zelfs hartstikke gezond. Dat komt doordat medjooldadels niet gezoet zijn zoals gewone dadels. En kokosolie en rauwe cacao zijn ook hele gezonde keuzes. Daar mag je er dus rustig twee van pakken, of meer natuurlijk. Met de buitenlaag kun je variëren; rol de truffels in plaats van door gehakte pistachenootjes bijvoorbeeld door een laagje kokos, sesamzaad of hazelnoten. Dit recept is voor 15 tot 20 balletjes.

Spiezen met fruit, marshmellow en brownie

Spiezen met zomerfruit en brownie

28 juni 2015 | Toegevoegd door Marjolein Knuit

De zomer is het seizoen om jezelf te verwennen met lekker zoet zomerfruit. Rijg wat aardbeien en bessen aan een stokje en je hebt een lekker en gezond toetje. Met een stukje brownie en een marsmellow eraan zijn ze ook superleuk om te trakteren, of als afsluiting van een lange dag Ramadan. Zomaar wat ideetjes :-). Ze zijn zo klaar en je hebt er weinig voor nodig, behalve wat geduld om ze niet gelijk op te eten! Dit recept is voor 10 spiezen.

Nectarinetaart zonder suiker

12 juni 2015 | Toegevoegd door Marjolein Knuit

Als je een excuus zoekt om met taart te ontbijten is dit je antwoord. Deze taart bevat geen boter, suiker of witte bloem, maar volkoren speltmeel, kokosolie en ahornsiroop. Hij is lekker zoet en smeuïg door de nectarines en ziet er ook nog eens mooi zomers uit. Het recept komt uit Amber Albarda’s boek ‘Gezond bakken’, alleen heb ik er nog wat amandelschaafsel aan toegevoegd. Deze taart is voor 8 personen.

Bananabread met noten

23 mei 2015 | Toegevoegd door Marjolein Knuit

Bananabread is eigenlijk een soort bananencake. De meeste recepten gebruiken suiker en boter of olie, maar dit recept niet. Een prima gezond en verantwoord tussendoortje dus! De cake is lekker smeuïg door de bananen en de dadels. Dit recept is voor een cake van ongeveer 12 plakken. Je kunt de plakken los invriezen en een plakje nemen als je er zin in hebt!

Kokosmakronen

15 mei 2015 | Toegevoegd door Marjolein Knuit

Als je eenmaal zelf deze kokosmakronen hebt gebakken, wil je nooit meer kokosmakronen uit de supermarkt. Het beslag alleen al: zo zacht en luchtig, heerlijk om met een spatel doorheen te roeren. Er gaat geen boter in, maar wel heel veel suiker. Hou de koekjes goed in de gaten als ze in de oven staan, […]

Kersencrumble met appel

15 mei 2015 | Toegevoegd door Marjolein Knuit

Toetjes uit de oven zijn altijd goed! En iedereen houdt van crumble. Deze is extra lekker door de havermout (echt!) en supersimpel, er komt geen mixer aan te pas. Het recept is van Rutger, maar ik heb de hoeveelheden aangepast naar twee personen. Twee personen die erg van toetjes houden ;-). Ook lekker erbij: een bolletje (kaneel)ijs en slagroom.