Perentaart met pecannoten

Perentaart in een bakblik op een witte tafel

Deze plaattaart kun je helemaal naar eigen smaak ‘inrichten’. Ik voegde er behalve pecannoten ook stukjes gewelde abrikozen en amandelspijs aan toe, maar je kunt hem ook heel lekker maken met rozijnen en ontbijtkoek. Leef je uit! Dit recept is voor een plaattaart van 30 cm. doorsnee en is goed voor ongeveer 8 tot 10 stukken.

Ingrediënten

Voor het deeg:

  • 250 gram roomboer
  • 150 gram witte basterdsuiker
  • 300 gram bloem
  • ½ theelepel zout

Voor de vulling:

  • 850 gram niet te rijpe peren
  • ½ citroen
  • 1 theelepel kaneel
  • ½ theelepel gemberpoeder
  • 50 gram gewelde abrikozen
  • 100 gram pecannoten
  • 30 gram amandelspijs
  • 4 eetlepels paneermeel
  • 1 ei

Bereiden

Mix de boter met de basterdsuiker. Voeg hier de bloem en het zout aan toe en mix tot een deeg ontstaat. Maak met je handen een bal van het deeg en druk deze plat. Verpak het deeg in plasticfolie en leg 20 minuten in de koelkast.

Schil de peren en snij ze in voeren en vervolgens in de lengte in plakjes. Meng ze met de rasp van een halve citroen en wat uitgeperst citroensap. Voeg er vervolgens de kruiden aan toe en roer door elkaar. Hak de abrikozen en pecannoten grof en roer die erdoor. Verwarm de oven voor op 180 graden.

Haal het deeg uit de koelkast en bekleed een ingevette of met bakpapier beklede bakvorm met driekwart van het deeg. Bestrooi de bodem met het paneermeel. Schep het perenmengsel erin. Snij lange repen uit de rest van het deeg en leg die diagonaal over de taart. Klop het ei los en bestrijk het deeg ermee. Bak de taart in ongeveer 1 uur gaar. Eet smakkie!

Geef je reactie