Roze verjaardagstaart met strik

Deze feestelijke taart was voor een jarige met een voorliefde voor roze, chocola en schoenen. Dat werd deze tweelaagse taart met strik en een heleboel roze kleurstof. De taarten hebben verschillende smaken en vullingen en ik vond het leuk om hem niet helemaal met fondant te decoreren dus voor de onderkant gebruikte ik botercrème. Deze taart is voor ongeveer 30 personen.

Benodigdheden

  • Ronde taartvorm van 30 cm
  • Springvorm van 20 cm
  • Mixer en beslagkom
  • Spatel
  • Taartzaag
  • Zeef
  • Kom
  • Steelpan
  • 4 spuitzakken
  • Deegroller
  • Uitstekers voor getallen
  • Mal voor parelrand
  • Uitsteker damespump

Ingrediënten

Voor de taarten

  • 500 gram taartmix voor vanillebiscuit
  • 250 gram taartmix voor chocoladebiscuit
  • 10 eieren

Voor de vulling

  • 5 bekers slagroom van 250 ml
  • 2 zakjes slagroomversteviger
  • 2 el hazelnoten
  • 3 el hazelnootpasta
  • 75 gram basterdsuiker
  • 5 el kersenjam
  • 250 gram roomboter
  • 250 gram poedersuiker
  • 1 tl frambozensmaakstof
  • 500 gram pure chocola

Voor de decoratie

  • 5 pakjes roomboter, op kamertemperatuur
  • 5 bussen poedersuiker
  • Roze voedingskleurstof
  • 750 gram roze fondant
  • 750 gram witte fondant
  • 150 gram lichtblauwe fondant
  • 5 rietjes
  • Kooktouw
  • Gekleurd papier/tape

Bereiden

De taarten:

Verwarm de oven voor op 180 graden. Bereid de mix voor de biscuits zoals aangegeven op de verpakking. Schenk het beslag in de springvormen en bak de taarten een voor een gaar. Een in het midden gestoken satéprikker moet er schoon uitkomen. Laat de taarten helemaal afkoelen.

De vulling:

Breng 500 ml slagroom aan de kook. Hak de chocolade fijn (of gebruik chocoladedruppels) en giet de kokende slagroom erop. Laat even staan en roer goed door tot een egale chocoladesaus. Laat de ganache een paar uur opstijven op een koele plaats.

Snijd de grote taart twee keer horizontaal doormidden, de kleine chocoladetaart drie keer. Rooster de hazelnoten in een droge koekenpan totdat ze goudbruin zijn. Hak ze fijn. Klop twee bekertjes slagroom stijf met de slagroomversteviger. Voeg op het eind de hazelnootpasta en hazelnoten toe. Mix 250 gram roomboter luchtig en romig met 250 gram poedersuiker. Voeg de frambozensmaakstof toe en mix tot de crème egaal roze is en de juiste smaak heeft. Bestrijk de onderste laag van de chocoladetaart met de hazelnootmousse. Leg de tweede laag erop en bestrijk die met de frambozenbotercrème. Leg de derde laag erop en bestrijk die weer met hazelnootmousse. Dek af met de bovenste taartlaag.

Bestrijk de onderste laag van het grote vanillebiscuit met een dun laagje jam. Klop 2 bekertjes slagroom op met de slagroomversteviger en wat suiker. Verdeel de slagroom in een egale laag over de jam. Leg de tweede taartlaag erop. Mix de chocoladeganache op tot een luchtige crème. Bestrijk de tweede taartlaag ermee en dek af met de bovenste laag van de taart.

De decoratie:

Mix 250 gram roomboter met 250 gram poedersuiker tot een zachte botercrème. Verdeel die met een spatel over de zij- en bovenkanten van beide taarten. Het hoeft maar een dunne laag te zijn. Rol 500 gram witte fondant uit tot een ronde plak van 2 mm dik en snijd er een cirkel uit er grootte van de taart. Bedek de taart ermee.

Mix 750 gram roomboter met 750 gram poedersuiker tot een zachte botercrème. Verdeel in vier schaaltjes. Voeg aan drie porties kleurstof toe: donkerroze, iets lichter roze en nog iets lichter roze. Schep de botercrème in vier spuitzakken en knip de puntjes op dezelfde hoogte af, zodat er een opening is van ongeveer 1 cm. Spuit vier bolletjes in (wit, lichtroze, roze, donkerroze) onder elkaar en smeer deze horizontaal uit met een spatel. Laat het patroon een bolletje verspringen en spuit weer bolletjes op het uitgesmeerde gedeelte. Ga zo de hele taart rond.

Rol de roze fondant uit tot een ronde plak van 2 mm dikte en bekleed de chocoladetaart ermee. Snijd de overtollige fondant weg. Steek uit de resterende witte fondant 6 damespumps en de leeftijd van de jarige. Rol de lichtblauwe fondant uit en steek daar een mooi vormpje uit om de leeftijd op de bevestigen. Rol een slangetje uit en druk die in de mal voor de parelrand. Bevestig de fondant decoraties met eetbare lijm op de taart.

Kneed voor de strik een theelepel tylose door de fondant en laat een paar uur rusten. Rol de fondant daarna uit tot 2 mm dikte. Snij lange repen van ongeveer 2 cm breed en vouw die dubbel zodat er een lus ontstaat. Bevestig de uiteinden met een beetje eetbare lijm aan elkaar en snijd het uiteinde bij tot een puntje. Maak in totaal 11 van zulke lussen. Laat ze op hun kant een nacht drogen zodat ze hard worden en in vorm blijven. Bevestig 5 lussen met een beetje eetbare lijm op een cirkeltje van fondant. Leg in de openingen tussen deze lussen weer 5 lussen en laat ze leunen op de onderste lussen. Maak ze vast met eetbare lijm of een beetje eiwitglazuur. Zet de laatste lus rechtop in het midden. Laat goed hard worden.

Steek in de onderste taart enkele rietjes ter ondersteuning. Zet de kleine taart erop. Maak af met de strik en de slinger. Zet hiervoor twee cocktailprikkers in de taart en zet de rietjes daaroverheen, zodat je de rietjes niet in de taart hoeft te steken. Maak vlaggetjes van stukjes gekleurd papier of tape (Hema) en snij er een puntje uit. Eet smakkie!

Geef je reactie