Toffeecupcakes met dulce de leche

Iedereen is gek op deze smeuïge cupcakes, met binnenin dulce de leche. Voor de topping maakte ik volgens het recept uit Cake days van The Hummingbird Bakery een botercrème met nog meer van die onweerstaanbare dulce de leche. Dit recept is voor ongeveer 12 tot 14 cupcakes.

Benodigdheden

  • Muffinbakplaat
  • 12 papieren cupcakevormpjes
  • Beslagkom
  • Mixer
  • Rubber spatel
  • Cupcakeuitholler/appelboor
  • Spuitzak
  • Glad spuitmondje
  • Gekarteld spuitmondje

Ingrediënten

Voor de cupcakes:

  • 180 gram dadels, ontpit en gehakt
  • 1,8 dl kokend water
  • 80 gram zachte boter
  • 150 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 180 gram bloem
  • 2 grote eieren
  • ½ tl bakpoeder
  • 1 tl zuiveringszout
  • ¼ tl zout
  • 1 tl vanille-extract

Voor de vulling:

  • 1 blik gecondenseerde melk

Voor de topping:

  • 250 gram roomboter
  • 500 gram poedersuiker, gezeefd
  • 50 ml melk
  • 100 gram dulce de leche

Bereiden

De cupcakes:
Doe de gehakte dadels in een kom en schenk het kokende water eroverheen. Laat 20 minuten staan en laat uitlekken in een vergiet. Verwarm de oven voor op 180 graden en zet de papieren cupcakevormpjes klaar in de muffinbakplaat.

Klop de boter met de suiker licht en romig. Voeg een voor een de eieren toe en schraap na elke toevoeging de zijkanten van de kom schoon met een spatel. Mix op een matige snelheid door elkaar.

Zeef de bloem, zuiveringszout, bakpoeder en zout samen in een kom. Voeg deze droge ingrediënten in drie porties toe aan het botersuikermengsel en klop het geheel op matige tot hoge snelheid tot een glad beslag. Schep als laatste het vanille-extract en de dadels erdoor.

Vul de vormpjes voor twee derde met het beslag en bak in 18 tot 20 minuten bruin en gaar. Laat de cupcakes een paar minuten in de bakvorm zitten voor je ze op een rooster zet om helemaal af te koelen.

De vulling:
Verwijder het papier van het blikje gecondenseerde melk. Breng een pan water aan de kook en laat het blikje daarin ongeveer 2,5 uur zachtjes koken. De melk is nu karamel geworden. Laat het blikje goed afkoelen voor je hem openmaakt. Hol de afgekoelde cupcakes uit met een cupcakeuitholler/appelboor. Doe de dulce de leche in een spuitzak met glad mondje en spuit in elke cupcake een gelijke hoeveelheid dulce de leche. Snij een stukje van de uitgeholde gedeeltjes af en leg die er weer bovenop.

De topping:
Klop de boter en de poedersuiker op lage snelheid tot een korrelig mengsel. Klop op lage snelheid de melk erdoor en mix daarna op hoge snelheid verder. Voeg als laatste de karamel toe en mix deze er goed door.  Schep de topping in een spuitzak met gekarteld mondje. Spuit in toefjes op de cupcakes. Bestrooi  eventueel met stukjes karamelfudge. Eet smakkie!

Geef je reactie