Bananensoezen

Voor iemand met een kookblog is het best gek dat ik nog nooit soesjes had gebakken. Althans, ik had het een keer geprobeerd maar toen mislukten ze. Met het basisrecept uit Heel Holland Bakt is het gelukkig wel gelukt. Ik heb er zowel soesjes als éclairs van gemaakt en gevuld met slagroom, banaan en banketbakkersroom. Dit recept is voor ongeveer 40 soesjes.

Benodigdheden

  • Steelpan
  • Spatel
  • Beslagkom en mixer
  • Bakplaat met bakpapier
  • Spuitzak met glad spuitmondje

Ingrediënten

Voor de soesjes

  • 100 gram bloem
  • 1/4 tl zout
  • 74 gram boter, in blokjes
  • 175 ml water
  • 3 eieren

Voor de vulling

  • 3 bananen
  • 250 ml slagroom
  • 3 el suiker
  • 250 ml slagroom
  • 30 gram suiker
  • 1 vanillestokje
  • 500 ml melk
  • 100 gram suiker
  • 2 eidooiers
  • 45 gram maïzena

Eventueel

  • Poedersuiker
  • Chocodip (dr. Oetker)

Bereiden

De soesjes:

Zeef de bloem. Verwarm de boter met het zout en 175 ml water in een middelgrote pan op laag vuur tot de boter is gesmolten. Breng het mengsel dan aan de kook en voeg alle bloem in een keer toe. Haal de pan van het vuur en klop met de pollepel. Verwarm het deeg twee minuten om het iets gaar te maken. Het laat dan als een gladde glanzende bal los van de wand van de pan.

Laat het deeg afkoelen in een mengkom. Verwarm de oven voor op 200 graden. Klop met een mixer een voor een de eieren erdoor. Er moet een glanzend, zalfachtig deeg ontstaan. Je hebt misschien niet alle ei nodig. Schep het deeg in een spuitzak met glad mondje. Spuit kleine rondjes van ongeveer 3 cm op de met bakpapier beklede bakplaat. Bak de soesjes 15 minuten op 200 graden en daarna nog 5 minuten 180 graden. Maak een klein gaatje in de zijkant van de soesjes en bak ze nog 3 tot 4 minuten. Zo wordt ook de binnenkant gaar. Laat ze afkoelen op een rooster.

De vulling:

Doe 450 ml van de melk in een pan. Snij met vanillestokje open en schraap het merg eruit. Voeg merg en peul toe aan de melk en breng aan de kook. Meng in een hoge maatbeker de rest van de melk met de suiker en eidooiers en klop dit goed door elkaar. Doe als laatste de maïzena erbij en maak er een mooi glad papje van. Verwijder als de melk kookt het vanillestokje. Giet de helft van de hete melk op het suikermengsel en roer goed door. Giet dit mengsel weer bij de rest van de melk in de pan en breng onder voortdurend roeren aan de kook. Het wordt vanzelf een dikke vla. Laat een paar minuten zachtjes doorkoken. Giet de room in een lage schaal en dek af met plasticfolie tegen velvorming. Laat eerst afkoelen op het aanrecht en zet daarna in de koelkast. Roer de afgekoelde banketbakkersroom los en doe in een spuitzak met glad spuitmondje.

Klop de slagroom stijf met de suiker en schep in een spuitzak met glad spuitmondje. Snijd de banaan in plakjes. Snij de soesjes horizontaal open. Verdeel de plakjes banaan over de onderkant. Spuit er een laag banketbakkersroom op en dek af met de bovenkant. Of maak een klein gaatje in de onderkant van de soesjes en zet de spuitzak met slagroom ertegenaan. Spuit de slagroom in de soes. Je kunt de soesjes afmaken met chocoladesaus of poedersuiker. Eet smakkie!

Geef je reactie