Chocolade-karamelrepen

Ze lijken wel een beetje op Twixen, deze repen met een laagje koek, karamel en chocola. Alleen zou ik er geen twee van deze achter elkaar op kunnen! Het zijn machtige traktaties, die je gewoon langzaam met je ogen dicht op de bank moet oppeuzelen. Even geen televisie of Facebook, gewoon genieten. Met dit recept maak je er 14.

Benodigdheden

  • Langwerpige taartvorm met uitneembare bodem, 10 x 28 cm
  • Beslagkom, mixer
  • Steelpan
  • Hittebestendige schaal
  • Spatel

Ingrediƫnten

Voor de koeklaag

  • 120 gram boter
  • 175 gram bloem
  • 60 gram fijne kristalsuiker

Voor de karamellaag

  • 1 blikje gecondenseerde melk
  • 175 gram boter
  • 120 gram fijne kristalsuiker
  • 3 el stroop

Voor de chocoladelaag

  • 200 gram pure chocolade, in stukjes

Bereiden

Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed de bodem van je bakvorm met bakpapier en spray hem in met bakspray. Mix de boter met de boem en suiker tot een enigszins kruimelig samenhangend deeg. Schep het in de vorm, verdeel het over de bodem en druk aan met een lepel. Bak 20 tot 25 minuten in de oven tot de bovenkant goudbruin is. Laat afkoelen.

Verwarm voor de vulling de boter samen met de gecondenseerde melk, suiker en stroop op laag vuur in een steelpan, tot de suiker is opgelost. Draai het vuur dan hoger en blijf als het kookt nog 6 tot 8 minuten roeren, tot je een dikke, lichtbruine massa hebt. Schenk de karamel over de bodem en laat afkoelen.

Doe voor de bovenste laag de chocolade in een kom en hang die boven een pan met een kokend laagje water (au bain-marie). Laat de chocolade al roerend smelten. Schenk de chocolade over de hard geworden karamel. Maak er als de chocolade een beetje is afgekoeld een mooi strepenpatroon in met je spatel. Laat de koek helemaal hard worden in de koelkast voor je hem in repen snijdt. Eet smakkie!

Geef je reactie