Lemon curd

Ik was nooit zo’n fan van lemon curd, totdat ik het een keer zelf maakte. Wat is dat lekker! En zo gepiept. Ik voel me altijd heel ambachtelijk als ik het sta te maken. En als je eenmaal een potje zelfgemaakte lemon curd in de koelkast hebt staan, doe je het overal op, door en in. Yoghurt, cake, cupcakes; het maakt niet uit. Dit recept is voor een potje van ongeveer 250 ml. Je kunt de hoeveelheden ook verdubbelen als je bijvoorbeeld een taart met lemon curd maakt.

Benodigdheden

  • Rasp
  • Citruspers
  • Steelpan
  • Kom
  • Garde
  • Weckpot

Ingrediƫnten

  • 2 citroenen, rasp en sap
  • 200 gram fijne suiker
  • 125 gram roomboter
  • 2 eieren, geklutst
  • Eventueel: 1 el agar-agar

Bereiden

Rasp de citroenen, pers ze uit en zeef het sap om velletjes en pitjes te verwijderen. Hou het sap apart en doe de rasp samen met de suiker en de roomboter in een kom. Breng een pan met water aan de kook en zet de kom erbovenop. De kom mag het water niet raken. Laat de ingrediƫnten in de kom smelten en roer tot een gladde massa.

Als de boter is gesmolten voeg je het citroensap toe. Roer dit erdoor en voeg dan de eieren toe. Zet het vuur niet te hoog en blijf rustig roeren om te voorkomen dat de eieren gaan stollen, dan krijg je witte stukjes in je curd. Laat de lemon curd ongeveer 20 minuten zachtjes koken en indikken. Als je de curd wilt gebruiken in een taart of vlaai, kun je er op het eind wat agar-agar doorheen strooien, dan stijft de curd goed op. Laat de curd in een schaal afkoelen met plasticfolie erop. Schep de lemon curd daarna in een schoon potje en bewaar in de koelkast. Eet smakkie!

Geef je reactie