Moederdagcupcakes met citroen en jam

Deze cupcakes zijn natuurlijk niet alleen voor moeders! Zelf kon ik er tijdens het bakken ook nauwelijks van afblijven. Je kunt natuurlijk ook verse citroenrasp gebruiken maar ik had nog zo’n potje staan, lekker makkelijk. Ik heb de cupcakes gevuld met kersenjam, maar ik denk dat frambozenjam ook erg lekker is. Dit recept is voor 12 cupcakes.

Benodigdheden

  • Muffinbakplaat
  • 12 papieren cupcakevormpjes
  • Mixer en beslagkom
  • IJslepel
  • Appelboor
  • 2 theelepels
  • Spuitzak en gekarteld spuitmondje
  • Deegroller
  • Poedersuiker (om de fondant uit te rollen)
  • Uitstekers: rondje, margriet

Ingrediënten

  • 120 gram zelfrijzend bakmeel
  • 140 gram fijne kristalsuiker
  • 40 gram roomboter (op kamertemperatuur)
  • snufje zout
  • 1,2 dl melk
  • 1 ei
  • ¼ tl vanille-extract
  • 1 el citroenrasp (Dr. Oetker)
  • 6 el kersenjam
  • 1 zakje mix voor luchtige botercrème (Dr. Oetker)
  • 100 gram roomboter
  • 125 ml melk
  • Witte en rode fondant
  • Gekleurd strooisel

Bereiden

Verwarm de oven voor op 180 graden. Zet de muffinbakplaat klaar met de papieren cupcakevormpjes. Doe het zelfrijzend bakmeel samen met de suiker, zout en de boter in een beslagkom. Mix tot het een zanderige consistentie heeft. Doe de helft van de melk erbij en mix tot die is opgenomen. Vermeng in een apart kommetje de rest van de melk met het ei en het vanille-extract. Doe bij het bloemmengsel en voeg als laatste de citroenrasp toe. Mix alles tot een glad beslag. Schep het beslag met een ijslepel (of twee eetlepels) in de cupcakevormpjes. Bak de cupcakes in 20 tot 25 minuten goudbruin in de oven. Laat even afkoelen in de vorm voor je ze op een rooster zet om helemaal koud te worden.

Hol de binnenkant van de cupcakes uit met de appelboor. Schep de jam met behulp van twee theelepels in de holtes. Dek ze weer af met het bovenkantje van het uitgeholde gedeelte. Klop de boter voor de botercrème zacht met een mixer. Voeg de melk en de mix voor de botercrème toe. Mix het geheel in een halve minuut op de laagste stand door elkaar totdat de massa iets dikker wordt. Schraap alle boter van de onderkant van de kom en mix de botercrème nog een minuut op de middelste stand tot een luchtige crème. Schep de botercrème in de spuitzak en spuit op elke cupcake een toefje: begin in het midden en werk eromheen naar buien.

Bestuif je werkvlak met een beetje poedersuiker en rol de fondant uit tot 2 mm. Steek er rondjes en bloemetjes uit. Om de bloemblaadjes naar boven te laten staan moet je ze een paar uur laten drogen in een ronde holte, bijvoorbeeld van een eierdoos. Bevestig de bloemetjes met een beetje water op de rondjes en versier de cupcakes ermee. Maak de cupcakes af met gekleurd strooisel. Fijne Moederdag!

Geef je reactie