Roze koeken

Roze koek met een hap eruit op en schaaltje van pip

Op de middelbare school stonden we in de pauze altijd in de rij voor de koeken. Een stroopkoek kostte 1 muntje, een roze koek twee. Mijn vriend vindt ze nog steeds lekker,  lekkerder zelfs dan de dingen die ik bak. Dus ik opscheppen dat ik zelf ook wel roze koeken kon bakken. Gelukkig vond ik dit recept van Karin Luiten. Je kunt er in een muffinvorm 12 koeken van bakken, of 8 als je miniquichevormpjes gebruikt.

Benodigdheden

  • Mixer en beslagkom
  • Muffinvorm met 12 holletjes of 8 miniquichevormpjes

Ingrediënten

Voor de koeken

  • 110 gram bloem
  • 100 gram zachte roomboter
  • 100 gram suiker
  • 2 eieren
  • Rasp van 1 citroen
  • Snufje zout

Voor het glazuur

  • 100 gram poedersuiker
  • Een paar verse aardbeien/frambozen of wat limonadesiroop

Bereiden

De koeken:

Verwarm de oven voor op 160 graden. Vet de muffinvormpjes of quichevormpjes in met boter en bepoeder met bloem. Klop met de mixer de boter met de suiker in vijf minuten zacht en romig. Rasp de schil van de citroen erboven en klop erdoor. Voeg één voor één de eieren toe en blijf kloppen tot elk ei is opgenomen. Zeef de bloem en zout erboven en spatel dit erdoor.

Vul de muffinvormpjes of quichevormpjes voor ongeveer de helft met het deeg. Dek af met een vel bakpapier en leg er een platte bakplaat op zodat het deeg niet te veel kan rijzen. Bak de koeken 10 minuten in de oven. Verwijder daarna de bakplaat en het bakpapier en bak nog drie minuten. Laat de koeken afkoelen.

Het glazuur:

Prak het fruit fijn en duw door een zeef om de pitjes op te vangen. Vermeng het sap wat je overhoudt met de poedersuiker totdat je een stevig, roze glazuur hebt. Je kunt ook gewoon wat limonadesiroop en een beetje water gebruiken. Schenk het glazuur over de koeken en laat hard worden. Eet smakkie!

Geef je reactie