Oranjecupcakes met sinaasappel

Oranjecupcakes met botercremetoppingWat is een betere manier om in de stemming te komen voor het EK dan met deze oranjecupcakes? Met dit recept uit Lily’s Cupcakes heb je er meteen genoeg voor een heel elftal: ik haalde er 12 standaard cupcakes en 30 minicupcakes uit. Het resultaat zijn heerlijke smeuiige cupcakes die het goed doen bij elke oranje gelegenheid!

Ingrediënten

Voor de cupcakes:

  • 90 gram roomboter, op kamertemperatuur
  • 300 gram fijne suiker
  • 100 ml. olie
  • 2 eieren
  • 300 gram patentbloem
  • 10 gram bakpoeder
  • Snuf zout
  • Sap van 2 sinaasappels
  • 100 ml. melk
  • 120 ml. room
  • 1 eetlepel oranjebloesemwater

Voor de topping:

  • 300 gram roomboter, op kamertemperatuur
  • 300 gram poedersuiker
  • 1 eetlepel heet water
  • Evt. sinaasappelrasp, oranje kleurstof

Voor de decoratie:

  • Gesuikerde sinaasappelschijfjes
  • Oranje sanded sugar
  • Rood, wit, blauwe en oranje jelly beans
  • Gekleurde chocoladetulpen
  • Nederlandse vlaggetjes

Bereiden

De cupcakes

Meng de boter, 280 gram suiker, de olie en de eieren in een beslagkom tot een egale massa. Zeef de patentbloem met het bakpoeder en het zout en voeg dit aan de massa toe. Mix rustig door elkaar.

Pers de sinaasappels uit en breng het sap met de overige 20 gram suiker aan de kook. Laat dit inkoken tot ongeveer 3 eetlepels siroop. Laat afkoelen tot kamertemperatuur.

Meng de sinaasappelsiroop met de melk, de room en het oranjebloesemwater. Voeg dit mengsel vervolgens toe aan het beslag en mix alles ruim 5 minuten tot het mooi luchtig is.

Vul de cakevormpjes voor tweederde met het beslag en bak de cupcakes in ongeveer 20 minuten goudbruin en gaar in de oven.

De topping:

Doe de boter samen met de poedersuiker in een keukenmachine (of gebruik een gewone handmixer) en mix tot een gladde en egale massa. Voeg als laatste een klein beetje heet water toe en mix dit erdoorheen. Eventueel kun je ervoor kiezen om nog een kleurstof of sinaasappelrasp aan je botercrème toe te voegen.

Doe de botercrème in en spuitzak en spuit er toefjes mee op de cupcakes. Of gebruik een spatel om de botercrème over de cupcakes te verdelen. Decoreer de cupcakes af met gekleurde jelly beans, sanded sugar, chocoladetulpen en gesuikerde sinaasappelschijfjes.

Geef je reactie