Andermans taart is goud waard

Blond Amsterdam Eigen taart is goud waard kookboek

In de categorie ‘kookboeken waar je blij van wordt’ had ik graag het taartenboek van BLOND Amsterdam willen bespreken. Maar toen ik het boek ‘Eigen taart is goud waard’ in de winkel doorbladerde kwamen de recepten me wel erg bekend voor. Thuis in mijn boekenkast gekeken en jahoor, de taarten die Janneke Dröge en Femque van Geffen aan ons voorstellen komen rechtstreeks uit het kookboek ‘Taart’ uit de Kook ook-serie van Immerc B.V.

Beetje blond

Oké, in dat kookboek staan niet van die vrolijke pentekeningen en illustraties, maar daar zou ik geen 15 euro meer voor willen betalen (het kookboek van Blond kost €22,50 en het boek van Kook ook maar €6,95). Het zijn leuke recepten hoor, gevarieerd ook en met goede aanwijzingen. En een kookboek mag in hun succesvolle lijn met gebaksbordjes en –vorkjes natuurlijk niet ontbreken.  Maar hun taartenboek was nog origineler geweest als ze met eigen – of in elk geval nieuwe – recepten waren gekomen.

Hoezo ‘eigen’?

Een recensent voorspelde zonder een bladzijde gelezen te hebben dat ‘Eigen taart is goud waard’ een enorm succes gaat worden. Elke drol waar de dames van BLOND hun handtekening opzetten verkoopt nou eenmaal als een trein. Waarom dan toch deze weg van de minste weerstand kiezen? Voelden ze de hete adem van PIP Studio in hun nek, die met zijn gebloemde en gevleugelde (van de roodborstjes die erop staan, snap je ‘m?) kopjes en schoteltjes de markt van de gebaksgeoriënteerde vrouwen aan het overnemen is? Mijn boekenkast komt ‘Eigen taart is goud waard’ in elk geval niet in. Een leuk kookboek, maar de titel is een beetje ongelukkig.

Geef je reactie