Baklava

Schoteltje met stukje baklava en vorkje op blauwe doek

Een hemelse traktatie voor iedere zoetekauw! Baklava komt van oorsprong uit het Turkse Rijk en wordt tegenwoordig in alle landen die daar vroeger toe behoorden verkocht. Nu is het in Griekenland een echte Griekse specialiteit, in Turkije een Turkse…Nouja, wat maakt het ook uit, baklava is vooral lekker en mierzoet. Dit recept is voor ongeveer 24 stuks en bevat genoeg suiker en honing om je tanden naar de gallemiezen te helpen.

Benodigdheden

  • Ovenschaal 20 x 30 cm.
  • Keukenmachine

Ingrediënten

Voor de baklava:

  • 350 gram gepelde amandelen
  • 2 eetlepels suiker
  • 1 theelepel kaneelpoeder
  • 1/4 theelepel gemalen kruidnagel
  • 250 gr ongezouten boter, gesmolten
  • 470 gram filodeeg/baklavadeeg

Voor de siroop:

  • 200 gram suiker
  • 275 ml water
  • 150 gr honing
  • 1 kaneelstokje
  • Sap van een 1/4 citroen
  • 1 theelepel vanille-extract

Bereidingswijze

De baklava:

Maal de amandelen fijn in de keukenmachine. Roer hier de suiker, kaneel en kruidnagel doorheen. Smelt de boter in een pannetje.Vet de bakvorm in. Laat het filodeeg op kamertemperatuur komen en snij in lappen die precies in de bakvorm passen. Verwarm de oven voor op 180 graden.

Leg een deegvel op de bodem van de schaal en bestrijk met gesmolten boter. Herhaal dit voor een totaal van 8 lagen die allemaal besmeerd zijn met boter. Strooi ongeveer 4 tot 5 eetlepels notenmengsel gelijkmatig over het deeg en bedek met nog eens 4 vellen, die je allemaal bestrijkt met boter. Na elke 4 vellen deeg strooi je er notenmengsel over.
Voordat je het laatste vel met boter bestrijkt, vouw je alle losse randen met een satéprikker naar binnen. Druk de lagen met je handen goed aan. Bestrijk met een royale laag boter. Snij de baklava met een groot mes 4 tot 5 over de lengte in en vervolgens diagonaal om ruitjes te maken. Bak de baklava 50 tot 60 minuten in de voorverwarmde oven.

De siroop:

Doe de suiker, water, honing, kaneel, citroensap en vanilla samen in een pan en breng aan de kook. Laat dit gedurende een kwartier sudderen. Verwijder het kaneelstokje en laat afkoelen. Giet deze siroop over de baklava zodra je deze uit de oven haalt. Laat helemaal afkoelen voor je de baklava serveert. Garneer eventueel met fijngehakte pistachenootjes. Eet smakkie!

Geef je reactie