Bananenroomtaart

Hij heeft wel wat weg van een banoffee, deze bananenroomtaart van Menno. Maar in plaats van dulce de leche zit er in deze taart banketbakkersroom, en op de bodem een laag pure chocolade. Samen met de banaan en de slagroom een onweerstaanbare combinatie. Dit recept is voor ongeveer 10 punten.

Benodigdheden

  • Vlaaivorm met uitneembare bodem 24 cm
  • Mixer en beslagkom
  • Pan en schaal
  • Bakpapier
  • Blindbakvulling
  • Spatel

Ingrediënten

Voor de bodem

  • 220 gram bloem
  • 1/2 tl zout
  • 160 gram koude boter
  • 35 ml ijswater

Voor de banketbakkersroom

  • 480 ml volle melk
  • 1 tl vanille-extract
  • 115 gram kristalsuiker
  • 30 gram maïzena
  • 3 eidooiers
  • 1 ei

Voor de vulling

  • 150 gram pure chocola
  • 4 rijpe bananen
  • 250 ml slagroom
  • 2 el suiker
  • Chocoladeschaafsel

Bereiden

De bodem:

Meng de bloem en het zout in een mengkom. Snijd de boter in kleine blokjes en meng de boter en de bloem met twee messen tot een kruimelig deeg. Voeg driekwart van het ijswater toe en kneed door het deeg. Als het deeg droog en kruimelig blijft kun je altijd nog wat meer toevoegen. Kneed niet te lang door en verpak het deeg in plasticfolie. Laat het 30 minuten rusten in de koelkast.

De banketbakkersroom:

Breng de melk in een pan met dikke bodem op middelhoog vuur aan de kook en voeg het vanille-extract toe. Klop in een andere mengkom de suiker, maizena, eidooiers en ei glad. Giet, als de melk kookt, de helft van de melk bij het eimengsel en roer goed door. GIet alles terug in de pan en laat onder constant roeren inkoken tot een dikke vla. Giet de room in een lage schaal en dek af met plasticfolie tegen velvorming. Laat de banketbakkersroom opstijven in de koelkast.

De taart:

Rol het deeg op een bestoven werkblad uit tot een cirkel van ongeveer 35 cm. Leg het deeg in de vlaaivorm en druk zachtjes aan. Laat het deeg een cm over de rand hangen, het krimpt een beetje in de oven. Prik met een vork gaatjes in de bodem en zet de bodem weer 30 minuten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Leg een stuk bakpapier op de bodem en verdeel de blindbakvulling erover. Bak de bodem 15 minuten in de oven en daarna nog 15 minuten zonder blindbakvulling. Laat afkoelen op een rooster.

Smelt de chocolade au bain-marie. Laat iets afkoelen en strijk uit over de afgekoelde taartbodem. Snijd de bananen in plakjes verdeel die over de chocoladebodem. Roer de banketbakkersroom los en verdeel die over de bananen. Klop de slagroom op met de suiker en strijk uit over de room. Laat de taart nog een half uurtje opstijven in de koelkast voor je hem aansnijdt. Garneer met chocoladeschaafdsel. Eet smakkie!

Geef je reactie