Chocolade puddingcakejes

Espressokopje met chocoladecakeje, chocoladesaus en slagroom

In het nieuwe kookboek van Nanette Booij staan alleen maar lekkere chocoladerecepten. Deze ‘chocolate pudding cakes’ hebben meer weg van cakejes dan van pudding, maar vormen hoe dan ook een lekkere afsluiting van de maaltijd. Als je een espressokopje te klein vindt kun je ook koffiekopjes gebruiken. Verdubbel dan de hoeveelheden. Dit recept is voor 6 personen.

Benodigdheden

  • 6 ovenvaste espressokopjes

Ingrediënten

Voor de cakejes

  • 75 gram pure chocolade, in stukjes
  • 40 gram boter
  • 2 kleine eieren
  • 70 gram fijne kristalsuiker
  • 40 gram bloem
  • ½ tl bakpoeder
  • 15 gram cacaopoeder

Voor de garnering

  • 100 ml. slagroom
  • 35 gram fijne kristalsuiker
  • 35 ml. warm water
  • 125 gram pure chocolade, in stukjes
  • 15 gram zachte boter, in blokjes
  • Scheutje amaretto of ander likeur

Bereiden

De cakejes:

Verwarm de oven voor op 180 graden en vet de espressokopjes in met een likje boter of wat bakspray. Zet ze op een bakplaat. Smelt de chocolade met de boter au bain-marie, roer door en laat iets afkoelen.

Klop de eieren luchtig en voeg dan de suiker toe. Klop door tot het mengsel als een dik lint van de garde loopt. Doe het chocolademengsel hierbij en meng voorzichtig door elkaar. Zeef de bloem samen met de cacao en het bakpoeder boven het beslag en spatel dit er luchtig door.

Vul de ingevette kopjes voor twee derde met het beslag. Niet te vol, anders loopt het straks over de rand! Bak de cakejes in ongeveer 15 minuten in de oven.  Klop ondertussen de slagroom en maak de chocoladesaus.

De saus:

Doe het water en de suiker samen in een pan, laat de suiker al roerend oplossen en breng dit vervolgens aan de kook. Laat de siroop een paar minuten zachtjes koken (borrelen) en haal van het vuur. Voeg de fijngehakte chocolade toe en laat dit even staan. Roer het dan goed door tot een gladde saus. Roer er tot slot de boter door en roer tot deze volledig is opgenomen. Schenk de chocoladesaus over de cakejes en schep er een dot slagroom op. Garneer met chocoladeschaafsel of chocoladeballetjes. Eet smakkie!

Geef je reactie