Citroenkwarktaart

Citroenkwarktaart mer gele roosjes erop als versiering

Van tevoren was ik ervan overtuigd dat ik met deze taart de Hema taartenbakwedstrijd zou winnen, maar het resultaat was niet dermate oogverblindend dat ik hem wedstrijdwaardig vond. Maar wel lekker. Voor de bodem heb ik zelf cantuccini gebakken en verkruimeld in de keukenmachine, waardoor de bodem erg kruimelig werd. Je kunt het deeg ook in de springvorm bakken en de bovenkant eraf snijden. Dit recept is voor ongeveer 10 punten.

Benodigdheden

  • Keukenmachine
  • Springvorm 22/24 cm

Ingrediƫnten

  • 2 citroenen
  • 280 gram bloem, gezeefd
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 150 gram suiker
  • 3 eieren
  • Snuf zout
  • 100 gram gepelde amandelen
  • 250 gram mascarpone
  • 500 gram Griekse yoghurt
  • 2 blaadjes gelatine
  • 50 gram poedersuiker
  • Enkele eetlepels lemon curd
  • 25 gram amandelschaafsel

Bereiden

De bodem:
Boen 1 citroen onder stromend water en rasp de schil. Klop met een mixer met deeghaken of in een keukenmachine een samenhangend deeg van de bloem, het bakpoeder, de suiker, de eieren, de citroenrasp en het zout. Verwarm de oven voor op 180 graden. Neem het deeg uit de kom en kneed er met bebloemde handen de amandelen door. Schep het deeg in de springvorm en bak 20 tot 30 minuten in de oven. Laat afkoelen en snij het teveel aan de bovenkant eraf.

Voor een kruimelige koekjesbodem bak je het deeg in strengen op de bakplaat waarna je ze in plakken snijdt en op hun kant nog eens 10 minuten in de oven bakt. Verkruimel in de keukenmachine en schep er lemon curd door. Druk met de bolle kant van een lepel in de ingevette springvorm.

De vulling:
Week de gelatine in koud water. Was de citroen en rasp de schil. Knijp het sap eruit en verwarm dit in een pannetje. Knijp de gelatine uit en los die erin op. Roer de mascarpone los en meng de citroenrasp en poedersuiker door. Voeg ook de yoghurt toe. Roer het gelatinemengsel erdoor en giet het geheel op de taartbodem. Strijk glad laat de taart 3 uur opstijven in de koelkast.

De decoratie:
Doe een eetlepel lemon curd met een klein beetje water in een pannetje en verwam dit. Voeg eventueel wat extra suiker toe naar smaak. Roer tot het vloeibaar is maar niet te dun. Laat een beetje afkoelen. Doe de lemon curd in een spuitzak en spuit een spiraal op de taart. Rooster de amandelen in een droge pan en strooi die er overheen. Garneer eventueel met marsepeinen roosjes of andere suikerfiguurtjes. Eet smakkie!

Geef je reactie