Kersenkruimelkoek

Ik wilde iets bakken en ik had nog een pot kersen in huis. Boter, bloem en suiker heb ik altijd op voorraad dus dat werd samen deze kersenkruimelkoek. Hij bestaat uit drie lagen en is lekker friszoet van smaak. Je kunt natuurlijk ook verse kersen gebruiken als ze in het seizoen zijn. Met dit recept bak je 16 stukken.

Benodigdheden

  • Bakplaat 35 x 35 cm, bekleed met bakpapier
  • Beslagkom en mixer
  • Pan

Ingrediënten

Voor de deeglaag

  • 350 gram bloem
  • 1 tl bakpoeder
  • 75 gram suiker
  • 150 gram koude boter in blokjes
  • 1 ei
  • 50 ml melk

Voor de vulling

  • 2 potten kersen van 700 gram (of 1 kilo verse)
  • 500 ml kersensap
  • 40 gram maïzena
  • ½ kaneelstokje
  • 50 gram suiker
  • 2 el amandellikeur

Voor de kruimellaag

  • 180 gram boter
  • 150 gram bloem
  • 100 gram amandelmeel
  • 55 gram geschaafde amandelen
  • 180 gram suiker

Bereiden

Meng de bloem en het bakpoeder en zeef dit in een kom. Maak hiervan met suiker, boter, ei en melk snel een glad deeg. Wikkel in huishoudfolie en laat 20 minuten rusten in de koelkast.

Laat de kersen uitlekken en vang een halve liter vocht op. Maak de maïzena aan met 4 eetlepels kersensap. Verhit de rest met het kaneelstokje en de suiker. Roer de aangemaakte maïzena erdoor en breng al roerend aan de kook. Doe de kersen erbij, breng alles weer even aan de kook en haal de pan van het vuur. Verwijder het kaneelstokje en roer de amandellikeur erdoor. Het moet een lekker dik en niet al te vochtig geheel zijn.

Verwarm de oven voor op 160 graden en vet de bakvorm in. Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkvlak en leg dit op het bakblik (alleen op de bodem). Verdeel het kersenmengsel erover. Laat voor de kruimellaag de boter smelten en afkoelen. Meng de bloem, amandelmeel, suiker en geschaafde amandelen door elkaar, doe de boter erbij en mix het tot kruimels. Verdeel de kruimels over de kersenlaag en bak de koek in 40 tot 50 minuten gaar en goudbruin. Eet smakkie!

Geef je reactie