Kersttulband met vruchtjes en amaretto
Het thema met Kerst was bij ons traditioneel. Ik moest zorgen voor iets bij de koffie, dus dat was makkelijk: tulband natuurlijk! Mijn moeder maakte hem vroeger altijd met van die rode en groene gekonfijte kersen maar die waren nergens te vinden, dus gebruikte ik gedroogd fruit. Ik heb voor deze tulband het recept uit Rutger bakt feestelijk aangepast, maar het ingrediënt dat deze tulband zo lekker maakt, zit er nog steeds in: zelfgemaakt amandelspijs. Dit recept is voor 12 stukjes.
Benodigdheden
- Tulbandvorm
- Keukenmachine
- Mixer en beslagkom
- Zeef
- Spatel
- Bakplaat met bakpapier
Ingrediënten
Voor de vulling
- 125 gram gedroogd fruit, in stukjes
- 75 gram blanke rozijnen
- 50 gram cranberry's
- 50 ml amaretto
Voor het spijs
- 250 blanke amandelen
- 250 gram suiker
- 1 citroen, rasp
- 1 ei
Voor de tulband
- 200 gram roomboter, op kamertemperatuur
- 125 gram witte basterdsuiker
- 1/4 tl zout
- 1 tl vanille-extract
- 1 citroen, rasp
- 4 eieren
- 200 gram bloem
- 3,5 tl bakpoeder
- Boter om in te vetten
- Paneermeel om te bestrooien
- Bloem om de vruchtjes doorheen te wentelen
Voor de topping
- 150 gram poedersuiker
- 2 el water
- 20 gram amandelschaafsel
Bereiden
Begin de avond van tevoren met de vulling. Laat de rozijnen en de cranberry’s een nachtje wellen in de amaretto.
Vet de tulbandvorm in met boter en bestrooi met paneermeel. Verwarm de oven voor op 160 graden. Doe voor de spijs de amandelen samen met de suiker en citroenrasp in de keukenmachine en maal tot een fijne massa. Voeg het ei toe en mix verder tot er een samenhangend geheel is ontstaan. Doe 250 gram amandelspijs in de beslagkom en wikkel de rest in plasticfolie en leg in de koelkast. Voeg de boter, basterdsuiker, zout, vanille en citroenrasp toe en klop romig in ongeveer 5 minuten. Voeg een voor een de eieren toe. Meng de bloem en bakpoeder in een andere kom en zeef dit er in delen boven. Spatel er voorzichtig door. Laat de gewelde vruchtjes uitlekken en meng met de bloem. Doe hetzelfde met het gedroogde fruit. Roerdoor het beslag.
Schep het beslag in de tulbandvorm en strijk de bovenkant glad. Bak de tulband in 60 tot 70 minuten gaar. Een in het midden gestoken satéprikker moet er droog uitkomen. Laat de tulband tien minuten in de vorm afkoelen voor je hem op een taartrooster stort om helemaal af te koelen.
Rooster het amandelschaafsel op de met bakpapier beklede bakplaat in 6 tot 8 minuten goudbruin. Meng de poedersuiker met het water tot een glazuur. Giet het glazuur over de afgekoelde tulband en bestrooi met het amandelschaafsel. Eet smakkie!