500 cupcakes: basisboek voor elke zoetekauw en thuiskok

Voorkant kookboek 500 cupcakes

Een lekker handzaam boekje met hardcover (fijn!) dat 500 recepten voor cupcakes belooft. Het zijn er inderdaad veel. Maar alleen als je alle recepten en ‘varianten’ erbij optelt kom je misschien op 500 uit. Is verder niet erg, want ‘500 cupcakes’ van Fergal Connoly en Judith Fertig is een kookboek waar de ware cupcakefreak zijn hart mee kan ophalen.

Bij het doorbladeren van een nieuw kookboek gaat mijn hart altijd iets sneller kloppen. Die wil ik maken, en die! Ook dit kookboek staat vol met lekkere recepten en dito foto’s. Het compacte formaat en de stevige kaft maken het een handzaam boekje dat je makkelijk op het aanrecht opengeslagen kan laten liggen tijdens het bakken.

Origineel

Als basis voor 18 cupcakes gebruiken de makers van ‘500 cupcakes’ 230 gram boter, kristalsuiker, zelfrijzend bakmeel, 4 eieren en een theelepel vanille-extract. Maar het is zeker niet zo dat elk recept hetzelfde is en alleen een andere topping bevat. Er wordt volop gevarieerd met soorten suiker, cacao, noten en smaakessences bijvoorbeeld. De originaliteit van de cupcakes is dus hoog.

Indeling

De recepten zijn handig gerangschikt op soort; klassiek, chocola, feestelijk (volgens mij zijn alle cupcakes feestelijk) en zelfs snobistische cakejes. Ook is er een apart hoofdstuk met recepten voor bepaalde diëten; van glutenvrij tot vetarm. De recepten zijn voorzien van een duidelijke beschrijving en in de meeste gevallen ook een mooie foto. Let wel op dat niet alle recepten voor 12 cupcakes zijn, sommige zijn genoeg voor 18 stuks. Dit staat pas onderaan het recept vermeld.

Varianten

Voor vrijwel elke cupcake hebben de makers van ‘500 cupcakes’ varianten bedacht om de recepten naar eigen smaak aan te passen. Die tips staan niet bij het recept zelf, maar aan het eind van elk hoofdstuk bij elkaar, een logische keuze. De varianten geven een leuke twist aan de recepten, maar liggen soms wel erg voor de hand, bijvoorbeeld: ‘vervang de frambozen door bosbessen’, of: ‘voeg 100 gram pecannoten aan het recept toe’. Een beetje cupcakebakster kan dat zelf ook wel bedenken.

Basisboek

Al met al is ‘500 cupcakerecepten’ een goed basisboek voor elke zoetekauw en thuiskok. De cupcakes zijn zowel geschikt als nagerecht als om te trakteren. En het belangrijkste van alles; als je de prachtige decoraties wegdenkt, heb je nog steeds meer dan een doorsnee vanillecakeje op je gebaksvorkje.

Vormgeving: ♥♥♥
Duidelijkheid: ♥♥♥♥
Originaliteit: ♥♥♥♥♥
Variatie: ♥♥♥♥

Geef je reactie