Het Hummingbird bakboek: om van te watertanden

The Humminbird Bakery omslag / cover

“The Hummingbird Bakery is een paradijs voor elke zoetekauw”, aldus niemand minder dan Gwyneth Paltrow. Alleen jammer dat je voor hun cupcakes helemaal naar Londen moet. Met het Hummingbird bakboek maak je de lekkerste taarten en muffins van dit Britse fenomeen nu heel eenvoudig zelf. Met recepten en foto’s om van te watertanden.

Eigenaar Tarek Malouf opende zijn eerste vestiging van de Hummingbird Bakery in 2002 in het Londense Notting Hill. De BB’ers (bekende Britten) kwamen er massaal op af en de bakkerij werd al snel een begrip in Londen. In het Hummingbird bakboek deelt Malouf zijn meest succesvolle recepten, van luchtig roomkaasglazuur tot drielaagse worteltjestaart.

Indeling

Het boek is ingedeeld naar gebaksoort. De recepten staan steeds op de ene bladzijde, foto’s van het resultaat op de andere. In de inleiding vertelt Malouf altijd iets interessants over het desbetreffende recept, bijvoorbeeld dat toetjes met groene thee in Japan bijzonder populair zijn. De recepten zijn duidelijk en eenvoudig. Er gaan geen rare dingen in: zuiveringszout en maïssiroop zijn waarschijnlijk de enige ingrediënten waar je misschien een extra fietstochtje voor moet maken.

Cupcakes en muffins

In het Hummingbird bakboek vind je geen standaard basisrecept voor cupcakes waar vervolgens verschillende kleuren glazuur op worden gekwakt zodat het verschillende gebakjes lijken. Er zijn cupcakes met hazelnoot, citroen, kokos en zelfs met lavendel. Ook vertelt het boek je het geheim van de klassieke bosbessenmuffin (karnemelk!) en zijn er recepten voor hartige muffins met ham, paddenstoelen en courgette. De cakejes zijn makkelijk te maken en rijzen perfect in de oven. Alleen op het toefje glazuur moet je misschien even oefenen.

Taarten, cakes en vlaaien

Ook de taarten in het boek zien eruit om op te eten. Zoals de drielaagse Hummingbirdtaart met banaan, ananas en pecannoten en worteltaart met walnoten. Wel jammer dat het boek ervan uitgaat dat iedereen 3 springvormen van dezelfde grootte heeft en een oven waar ze allemaal tegelijk inpassen.

Veel taarten en vlaaien uit het boek zijn van Amerikaanse origine zoals pecanvlaai, Mississippimoddervlaai en appelpie: persoonlijk zou ik die niet zo snel maken, maar gelukkig zijn er genoeg recepten voor andere lekkere taarten en gebak. Het bananenbrood en het appel-notenbrood (waarmee je zelf heerlijk kunt variëren) kun je echter het best een dagje laten staan om wat steviger te laten worden.

Brownies en koekjes

Iedereen houdt van brownies. In het Hummingbird bakboek vind je recepten voor de klassieke brownie, brownie met glazuur en noten en brownie met kwark en frambozen. Ook eenvoudige recepten voor chocoladekoekjes en – voor niet-chocaholics – pindakaaskoekjes en gembermannetjes met glazuur.

Mooi en lekker tegelijk

De meeste kookboeken bevatten wel een aantal recepten waarvan je bij voorbaat weet: die ga ik nooit maken (want te moeilijk, te bewerkelijk, te gedoemd te mislukken). Met het Hummingbird bakboek heb ik dat helemaal niet. Ik heb juist de neiging om meteen allerlei bakvormen en ingrediënten in huis te halen en te beginnen! Wat het boek zo bijzonder maakt, is dat alles mooi en lekker tegelijk is: de vele glazuurlagen en glitters hoeven niets te verbergen. De recepten zijn een feest om te lezen, om te bereiden en om te eten. Volgende stap: een eigen Hummingbird Bakery openen.

Vormgeving: ♥♥♥♥♥
Duidelijkheid: ♥♥♥♥
Originaliteit: ♥♥♥♥♥
Variatie: ♥♥♥♥

Geef je reactie