Fantastische taarten in een fantastisch boek

Omslag fantastische taarten van Annie Bell

De titel van het boek ‘Fantastische taarten’ van Annie Bell doet de inhoud ervan helemaal recht: het boek bevat meer dan 100 recepten voor de meest uiteenlopende taarten, koekjes en gebakjes. In combinatie met vele handige baktips en de prachtige fotografie is ‘Fantastische taarten’ een pronkstuk voor iedere kookboekenkast.

De Britse Annie Bell begon haar carrière als chefkok, maar heeft zich nu fulltime toegewijd aan het schrijven over koken. In de inleiding van dit boek herinnert ze de lezer eraan wat taarten bakken zo leuk maakt: voor de meesten van ons is dat de eerste ervaring met koken geweest, één die gepaard ging met plezier in de keuken, het restje beslag uit de kom likken en het verwachtingsvol naar de oven kijken. Dat gevoel krijg je bij het doorbladeren van dit boek helemaal terug.

Van toegankelijk tot ingewikkeld

Bij het lezen van de recepten voor luchtige biscuittaart met smarties of de brownies met spikkels zou je haast willen dat je weer in groep 4 zat en op deze heerlijkheden kon trakteren in de klas. Maar niet alle recepten van Annie Bell zijn zo toegankelijk. Er staan ook ingewikkelder exemplaren in het boek die de gemiddelde thuiskok links zou laten liggen omdat ze te moeilijk zijn en je van tevoren weet dat ze nooit zo mooi worden als op het plaatje. Zoals het ‘donkerrode vreugdevuur’, een hoge taart met chocoladestaafjes eromheen gebouwd en sterretjes erbovenop. Ik zou veel te bang zijn dat dat een hoopje ellend wordt.

Chocoholic-proof

De echte chocoholic komt in dit boek wel aan zijn trekken: er staan 10 verschillende chocoladetaarten in, van de standaard Schwarzwalder kirschtorte tot chocoladegebak met pruimen en ricotta. Ze zien er stuk voor stuk heerlijk uit, maar voor mijn smaak iets te veel van hetzelfde. Ik ben meer van de lagentaarten met bijzondere vullingen en botercreme bovenop. De bananentaart met prinsessenbuitenkant is dan ook helemaal mijn ‘cup of tea’, net als de bietjestaart, die verrassend zoet en smaakvol is.

Overzichtelijk

De recepten zijn overzichtelijk gerangschikt naar soort, met aparte hoofdstukken voor cakejes, kwarktaarten en ‘droomcreaties’. Maar sommige recepten, zoals de bietjestaart, staan ten onrechte helemaal achterin, terwijl de taarten met maanzaad en vijgen van mij geschrapt hadden mogen worden. Maar goed, dat is een kwestie van smaak.

Britse keuken

Je merkt wel dat de recepten van Annie Bell geënt zijn op de Britse keuken: ze gebruikt ingrediënten die in Nederland niet standaard te krijgen zijn, zoals golden syrup, double cream en clotted cream. Maar gelukkig zijn daar altijd wel Hollandse alternatieven voor. En heeft iemand ooit van paranoten gehoord?

Tips

Tussen de recepten door staan een paar blazijden met tips voor bijvoorbeeld het maken van de perfecte meringue en het verwerken van chocolade en bloemen. Handig , maar je leest er snel overheen omdat je oog automatisch naar de taarten in de rest van het boek getrokken wordt.

Nonchalant

Wat me het meeste aanspreekt aan het boek ‘Fantastische taarten’ van Annie Bell is de nonchalante manier waarop ze haar taarten presenteert. De botercrème wordt lekker rommelig aangebracht op taarten en cakejes, en als er wat van de vulling tussenuit piept is dat helemaal niet erg. Het zorgt ervoor dat je als thuiskok meteen zin krijgt om ook aan de slag te gaan. Het enige wat je dan nog moet kiezen is met welke van alle lekkere recepten.

Waardering:

Vormgeving: ♥♥♥♥
Duidelijkheid: ♥♥♥♥♥
Originaliteit: ♥♥♥♥♥
Variatie: ♥♥♥♥

Geef je reactie