Heel Holland Bakt Feest: van Valentijnstaart tot oranjetompoucen

Voor wie geen genoeg kan krijgen van Heel Holland Bakt (wie wel?) is er een nieuw kookboek uitgebracht met als thema feest. Een leuk boek voor de feestdagen, maar eigenlijk voor feestelijke gelegenheden door het hele jaar heen. Het boek bevat recepten uit het tweede seizoen van Heel Holland Bakt (gewonnen door Menno) en uit het Engelse boek bij The Great British Bake-off.

‘A party without cake is just a meeting’, zei Julia Child ooit. En zo is het maar net. In het tweede Heel Holland Bakt-boek vind je feestelijke recepten voor elke gelegenheid: Valentijnsdag, Koningsdag, Halloween, Sinterklaas, Kerst en tja, heb je eigenlijk een excuus nodig om een taart te bakken? De recepten zijn ingedeeld op seizoen het voorwoord is geschreven door HHB-jurylid Janny van der Heijden.

Recepten

Als je het boek doorbladert valt gelijk de afwisseling op: behalve taarten vind je recepten voor koekjes, macarons, peperkoekhuisjes en soesjes. De recepten zijn lekker duidelijk vormgegeven zodat je in één oogopslag ziet wat je ervoor nodig hebt. De beschrijvingen zijn soms aan de lange kant, maar je krijgt er dan ook wel iets bijzonders voor terug.

Kandidaten

Sommige recepten zijn overduidelijk afkomstig uit de Britse evenknie van Heel Holland bakt, zoals de citroentaart met een laag fondant en marsepein. Hoezo zoet? Het leukste zijn de echte Hollandse recepten, zoals de roodwitblauw-taart, oranjetompoucen en de recepten van de kandidaten, waaronder de Charlotte Russe van Anouk. Er staan trouwens ook hartige recepten in het boek.

Foto’s en howto’s

Elk recept heeft een prachtige foto als eyecatcher. Bij iets moeilijkere bereidingen staan handige stap-voor-stapfoto’s en duidelijke uitleg. Bijvoorbeeld bij de versierde theekoekjes en het huisje van peperkoek. Fijn voor de beginnende bakker, maar als gevorderde bakker zou ik de howto voor een bruidstaart in het boek overslaan: dat kan ik zelf veel netter en strakker.

Een groot feest

Het boek is prachtig vormgegeven en ademt feest. Bij het doorbladeren wil je het liefst van alles gelijk gaan uitproberen. Ik ben erg nieuwsgierig naar de Valentijnstaart (met een hartje als je hem aansnijdt) maar ik denk niet dat mijn vriendje die uit zichzelf voor mij gaat bakken. Dan moet ik het zelf maar doen!

hhbfeest2

hhbfeest3
hhbfeest4

Vormgeving: ♥♥♥♥♥
Duidelijkheid: ♥♥♥♥
Originaliteit: ♥♥♥♥
Variatie: ♥♥♥♥♥

Heel Holland Bakt Feest, Kosmos Uitgevers, €19,99

Geef je reactie