The culy way of life: genieten volgens Monique van Loon

theculywayoflife, Monique van Loon van Culy.nlMonique van Loon (1988) is een rising star in de wereld van foodies. Haar blog culy.nl is binnen een paar jaar een van de meest invloedrijke (en lekkerste) foodblogs van Nederland geworden. En nu is er dus haar eigen boek, The culy way of life. Geen kookboek, maar meer een culinair lifestyleboek met handige tips, leuke weetjes en – gelukkig – recepten voor iedere foodie.

Eten is iets waar Monique eindeloos over door kan praten. En het enthousiasme waarmee ze dat doet in haar boek werkt aanstekelijk. Of het nou gaat over wijn, pasta of zelfgemaakte mayonaise: Monique weet overal veel van en ze kan er ook nog eens leuk over schrijven. Een combinatie die haar blog zo succesvol heeft gemaakt.

Geen hap-slik-wegmaaltijd

Monique is geen kok of voedingsdeskundige, maar genieten, daar weet ze alles van. Waarom genoegen nemen met een doorsnee hap-slik-wegmaaltijd als je met iets meer moeite een supermooi gerecht op tafel kunt zetten? Dankzij Monique zal ik in het vervolg altijd de tafel netjes dekken, ook als ik in mijn eentje eet.

Handboek voor foodies

The culy way of life is een handboek voor iedereen die gezond en lekker eten belangrijk vindt. Hoe kies je een goede wijn, hoe weet je of een avocado rijp is en welke saus hoort er nou bij welke pasta? Ook heeft Monique handige tips voor iedereen met een beetje drempelvrees voor de toko. Bovendien is het boek stijlvol vormgegeven, lekker stevig en bovenal goed dik!

Persoonlijk

The culy way of life is ook een erg persoonlijk boek: Monique neemt je mee naar haar keuken (waar haar vriend staat te roeren in een pannetje), naar de markt en haar favoriete hotspots in Amsterdam. Het is leuk om te lezen hoe Monique een feestje hapjestechnisch aanpakt en wat haar guilty pleasures zijn (mayonaise). Soms hebben de verhalen een iets te hoog ‘kijk mij eens-gehalte’, maar door haar grappige en spontane manier van schrijven komt Monique er toch mee weg.

Lekker geschreven

In de meeste kookboeken is de schrijfstijl ondergeschikt aan de recepten, maar omdat The culy way of life eigenlijk een omgekeerd kookboek is, is het juist erg belangrijk dat het lekker leest. En dat is gelukt! Monique schrijft vlot, informeel en vooral smakelijk en beeldend. Dat ze haar zinnen doorspekt met Engelse woorden en kreten maakt het alleen maar persoonlijker en leuker om te lezen.

Genieten

Het boek bevat ruim 50 recepten, waar ook de zoete bakker blij van wordt: wentelteefjes, nutella-cupcakes, chocolademousse, macarons en nog veel meer. Door de mooie foodfoto’s krijg je zin om ze gelijk uit te proberen. Wat je vooral van Monique leert, is dat als het om genieten gaat, je altijd all-in moet gaan. Als je dan toch gaat zondigen met chocola, neem dan ook de allerbeste chocola die je kunt vinden! Genieten is duidelijk de rode draad in Monique’s leven en dat straalt haar boek ook uit: meer dan 280 pagina’s puur genot.

Vormgeving: ♥♥♥♥
Duidelijkheid: ♥♥♥♥♥
Originaliteit: ♥♥♥♥♥
Variatie: ♥♥♥♥♥

Geef je reactie