Veel lekkers van Anna: een verleidelijk bakboek

Anna Yilmaz Heel Holland bakt bakboek

Als deze stoere korporaal even niet op zee is, staat ze te bakken in haar Amersfoortse keukentje. En nu heeft Heel Holland Bakt-winnares Anna Yilmaz haar favoriete recepten verzameld in haar eigen bakboek, vol Hollandse en Turkse lekkernijen. Als mede-Amersfoorter ben ik natuurlijk extra trots op haar en heel benieuwd naar haar recepten!

Maar voordat we naar de recepten gaan kijken: hoe gaaf is het dat de commandant Zeestrijdkrachten Rob Kramer het voorwoord heeft geschreven voor Anna’s boek! Erg leuk om te lezen dat Anna’s baktalent ook bij de Marine worden gewaardeerd, en niet wordt afgedaan als een suffe hobby. Power to the bakkende mariniers dus!

Oer-Hollands en Turks

Oke, verder naar de inhoud. Anna’s bakboek bevat 20 recepten, waarvan bijna de helft Turks is. Dat betekent dus: veel dadels, noten, kardemom en andere ingrediënten waarvoor je echt even naar de Turkse supermarkt moet. Maar we beginnen met Hollandse boterkoek, chipolatataart en appeltaart. Veel Hollandser kan het niet!

Turkse zoetigheid van Anna Yilmaz

Stap voor stap

Anna deelt nieuwe recepten, maar ook variaties op taarten die ze in Heel Holland Bakt maakte. Zo legt ze stap voor stap uit hoe je die indrukwekkende tulpentaart uit de finale maakt en krijg je het recept voor haar carrot cake met toffeecreme. Dat is er eentje waar ik gelijk mijn tanden in zou willen zetten! Die komt trouwens uit het hoofdstuk ‘Voor de mannen’, wat volgens mij neerkomt op ‘voor iedereen die van zoet en stevig houdt’.

Tulpentaart van Anna YilmazToffeetaart van Anna Yilmaz

Zonder poespas

De recepten zijn duidelijk, met handige aanwijzingen en baktips. Voor sommige recepten moet je wel even wat tijd uittrekken, zoals voor de indrukwekkende koffie-karameltrifletaart. Het was handig geweest als er een tijdsindicatie bij de recepten had gestaan, zodat je beter kan inschatten hoelang je ermee bezig bent.

De recepten zijn vormgegeven in dezelfde stijl als de andere HBB-bakboeken: kleurrijk, overzichtelijk en een tikkie stoer. Bij elk recept staat de moeilijkheidsgraad aangegeven en vaak zijn er handige stap-voor-stapfoto’s. De foodfoto’s zijn strak, met weinig poespas, maar daardoor staan de Anna’s baksels op elke bladzijde wel mooi te shinen.

Op z’n Turks

Liefhebbers van hartige gerechten kunnen doorbladeren naar hoofdstuk 4. Want zo’n lekker Turks brood met dipjes, die kan je natuurlijk ook zelf maken! Net als Turkse pides, met gekruid gehakt. En als toetje maak je dan natuurlijk Turkse baklava, met hazelnoten en honing.

Turks Brood recept van Anna Yilmaz

Recepten om indruk mee te maken

Anna verleidt je met haar verrassende combinaties en haar keukengeheimen. Ze heeft recepten voor beginnende en gevorderde thuisbakkers. Het zijn dan misschien niet zoveel recepten, het zijn er genoeg om indruk mee te maken op vrienden, familie en collega’s. En aangezien Anna serieus bezig is om van haar hobby haar werk te maken, is dit eerste bakboek vast niet haar laatste!

Auteur: Anna Yilmaz
ISBN: 9789021573243
Prijs: €21,99
Kosmos uitgevers

Geef je reactie