Aardbeientiramisu met meringue

Eerlijk gezegd ben ik niet zo gek op ‘gewone’ tiramisu. Maar voor deze frisse variant van Rutger met aardbeien, mascarpone en meringue mag je me beslist ‘s nachts wakker maken. Een feestelijk dessert dat ook geschikt is voor Kerst, al zijn de aardbeien dan natuurlijk niet zo lekker als in de zomer. Als je door kookstress geen tijd hebt om zelf lange vingers te bakken kun je die natuurlijk ook gewoon kopen. En de meringues kun je natuurlijk ook zelf bakken. Dit recept is voor 6 tot 8 personen.

Benodigdheden

  • Mooie schaal
  • Beslagkom en mixer
  • Zeef
  • Bakplaat met bakpapier
  • Spuitzak met glad spuitmondje

Ingrediënten

Voor de lange vingers:

  • 4 eidooiers
  • 100 gram fijne suiker
  • 4 eiwitten
  • snuf zout
  • 50 gram bloem
  • 50 gram aardappelzetmeel
  • extra fijne suiker, om te bestrooien

Voor de tiramisu:

  • 250 ml slagroom
  • 250 gram mascarpone
  • 70 gram poedersuiker
  • 150 gram aardbeienjam
  • 100 ml sinaasappelsap/limoncello

Voor bovenop:

  • 500 gram aardbeien, schoongemaakt en gehalveerd
  • 1 tl vanille-extract
  • 1 el suiker
  • 1 à 2 el balsamico-azijn
  • Meringues

Bereiden

Verwarm de oven voor op 180 graden. Klop de eidooiers met de helft van de suiker los. Doe de eiwitten en het zout in een andere kom en klop ze op. Voeg geleidelijk de andere helft van de suiker toe en blijf kloppen tot het eiwit stijf is en de suiker is opgelost. Spatel de eidooiers door het opgeklopte eiwit. Zeef als laatste de bloem en het aardappelzetmeel in gedeelten boven de luchtige massa en spatel erdoor. Schep het beslag in een spuitzak en spuit op de bakplaat lange vingers van ongeveer 8 cm. Bestrooi de lange vingers met wat fijne suiker en blaas het overtollige suiker weg. Bak de lange vingers in 14 tot 18 minuten goudbruin. Laat afkoelen.

Klop de slagroom op tot zachte pieken. Klop de mascarpone los met de poedersuiker en meng daar de aardbeienjam doorheen. Spatel de slagroom door het mascarponemengsel. Beleg de bodem van een schaal met de helft van de lange vingers en besprenkel die met de helft van de sinaasappelsap (limoncello is ook lekker). Verdeel de helft van het mascarponengsel erover en herhaal deze laagjes nogmaals. Zet de tiramisu minstens twee uur in de koelkast. Meng de aardbeien met de suiker, vanille en balsamico-azijn. Laat de aardbeien een uurtje op kamertemperatuur staan. Schep de aardbeien over de tiramisu. Verkruimel de schuimpjes en verdeel die er vlak voor het serveren overheen. Eet smakkie!

Geef je reactie