De Vespa onder de mixers

Vier keukenmachines op een rij; rood, creme, wit en blauw

Ik kan me nog goed de Tell Sell-reclame herinneren van de Kitchen helper, een zogenaamd handig apparaat waar een Amerikaanse huisvrouw enthousiast reclame voor maakte, ’s middags tussen de tekenfilms door. Het was een ronde kom met een hendel waar je heel hard aan moest draaien. Ik vond het prachtig, want je kon er zowel komkommerschijfjes als kunstig gesneden aardappels en tomaten uit laten komen. 15 jaar later heb ik mijn eigen keukenmachine, maar gelukkig zonder handaandrijving. En de Amerikaanse huisvrouw werd er ook niet bijgeleverd. Maar handig is ie wel als je een taart bakt.

Hakken, kloppen en kneden
Mijn keukenmachine heeft 2 kommen: 1 grote voor het hakken, kloppen en kneden van grote hoeveelheden en een kleinere, waar je bijvoorbeeld snel een uitje in kunt fijnhakken. Ik gebruik de keukenmachine regelmatig voor het raspen van wortels en voor het snijden van patat. Maar ook bij het maken van deeg of glazuur voor een taart is het ding een uitkomst. Gewoon de ingrediënten erin gooien, die machine draait wel.

Afsluitbaar
Hoewel ik altijd dacht dat ik met mijn handen wilde voelen hoe ver mijn deeg was, vind ik het prima als mijn keukenmachine zich er een tijdje over ontfermt. Kan ik ondertussen fijn iets anders doen. En omdat er in de gemiddelde portie glazuur een hele bus poedersuiker gaat, is het wel zo fijn als je dat in een machine kunt stoppen die je af kunt sluiten met een deksel. Alleen niet vergeten om de afsluiter in het vulgat te stoppen, anders staat je keuken alsnog wit van de poedersuikerrook.

Verlanglijstje
Op mijn verlanglijstje staat nog wel een professionele mixer, zo eentje die eigenlijk een beetje lijkt op een Vespa-scooter, lichtblauw met chromen details en een uitstraling die zegt: ‘dit aanrecht is van mij en ik ga hier nooit meer weg, moehaha!’ Nooit meer een lamme arm en altijd het perfect gemixte beslag, heerlijk lijkt me dat. Maar ja, een mens moet toch iets overhouden om van te dromen hè.

Geef je reactie