Men neme…

Knoppen op de oven

Ik hou ervan als recepten to-the-point zeggen wat je moet doen, wat je daarbij nodig hebt en bij voorkeur in welke volgorde. Maar bij dat laatste gaat het nog wel eens mis. Vooral bij recepten voor taart en gebak is de eerste zin meestal: ‘verwarm de oven voor op 180 graden’. Terwijl je daarna vaak nog 20 minuten bezig bent met het snijden, kneden en koesteren van alle ingrediënten. En ondertussen staat de oven al 10 minuten voor niets heet te zijn.

In plaats daarvan zou er in het recept moeten staan dat je eerst rustig alle ingrediënten kunt gaan klaarmaken, daarna de oven kunt gaan voorverwarmen en vervolgens alles in de bakvorm doen bijvoorbeeld. Nu weet ik ook wel dat er veel verschillende ovens bestaan die niet allemaal even snel warm zijn, maar niemand kan zo snel een taart in elkaar flansen dat je hem in de oven schuift precies als hij klaar is met voorverwarmen.

Hetzelfde geldt voor andere bakprocessen die niet expliciet in het recept staan vermeld. Dan staat er bijvoorbeeld bij ingrediënten ‘400 gram geprakte bananen’ of ‘100 gram gesmolten boter’. Meestal lees je dan alleen maar ‘bananen’ en ‘boter’ en kom je er pas tijdens het bakken achter dat je werd geacht de bananen al geprakt en de boter al gesmolten te hebben.

Om soortgelijke ergernissen te voorkomen heb ik dit aangepast in de meeste recepten op mijn website. Dan hoef je dus nooit bang te zijn dat je halverwege het recept voor vervelende verrassingen komt te staan. En als je een beetje opschiet heb je de taart misschien al klaar als de oven nog niet eens heet is.

Geef je reactie