Bananentaart

Bananentaart

Deze overheerlijke taart uit ‘Fantastische taarten’ van Annie Bell hoort eigenlijk uit 3 lagen te bestaan, maar omdat dit mijn eerste laagjestaart was en ik hem niet wilde laten mislukken, vond ik 2 lagen wel genoeg. Er zitten niet alleen bananen in, maar ook ananas en pecannoten: een lekkere zoete taart met een bite dus.

Ik had hem versierd met al het mogelijke prinsessenspul dat er te krijgen was, maar als je niet wilt dat het glazuur van je tanden springt als je alleen naar deze taart kijkt, kun je dat natuurlijk weglaten. Of vervangen door gehakte hazelnoten bijvoorbeeld.

Volgens het recept maak je deze taart in een springvorm van 20 centimeter, maar 24 centimeter gaat ook prima. Dan is het alleen wel wat lastiger om de taart in 3 lagen te snijden, maar het kan wel.

Benodigdheden

Springvorm (20-24 centimeter)

Ingrediënten

Voor de taart:

  • 2 heel rijpe bananen, gepeld en fijngeprakt
  • 1 blik van 227 gram ananas (of 130 gram verse), uitgelekt en grofgehakt
  • 2 deciliter arachideolie
  • 250 gram fijne rietsuiker
  • 3 middelgrote eieren, gesplitst
  • 3 eetlepels melk
  • 100 gram gehakte pecannoten
  • 200 gram bloem
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 0,75 theelepel gemberpoeder
  • 0,75 theelepel kaneel

Voor het glazuur:

  • 180 gram zachte boter
  • 150 gram poedersuiker, gezeefd
  • 450 gram magere verse roomkaas
  • 1 theelepel vanille-extract
  • gekleurd strooisel en schrijfglazuur met glitter

Bereiden

Verwarm de oven voor tot 170/180 graden en vet een springvorm van 20/24 centimeter in met boter of bakspray. Vermeng de bananen en de ananas in een grote kom en roer er de olie en de suiker door. Klop de eierdooiers en de melk door het mengsel en vouw de noten erdoor. Zeef de bloem met het bakpoeder en roer ook dit erdoorheen, gevolgd door de specerijen. Klop de eiwitten in een kom tot een stevig schuim en schep het in 2 porties door het beslag. Giet het in de vorm, strijk de bovenkant glad en zet hem 60-70 minuten in de oven tot de rand iets van de vorm loslaat en een in het midden erin gestoken pen er schoon uitkomt. Ga met een mes rondom tussen de vorm en het gebak en laat het afkoelen.

Klop voor het glazuur de boter en de poedersuiker in een keukenmachine luchtig. Schep het uit de machine en meng het met de roomkaas en vanille tot een gladde massa.

Laat de taartbodem op de bodem zitten en snij hem in 2 of 3 lagen. Strijk over de onderste lagen 2 tot 3 eetlepels roomkaasglazuur en zet ze op elkaar. Verdeel het resterende glazuur over de bovenkant en de rand – de bovenkant moet met een dikkere laag worden bedet omdat het glazuur op de rand na het garneren niet meer zichtbaar is. Bedek de rand met het fijngekleurde strooisel, maak bovenop een vlechtwerk van schrijfglazuur (in verschillende kleuren) en versier het midden met gekleurd strooisel.

Zet de taart afgedekt met plasticfolie 1 uur in de koelkast om op te stijven. Haal hem er als hij langer wordt gekoeld 30 minuten voor het serveren uit. Hij blijft enkele dagen goed. Eet smakkie!

Geef je reactie