Chocoladekoekjes met meringue

Hou je van chocola? Hou je van koekjes? En hou je van meringue? Dan is dit recept echt wat voor jou. De onderkant is lekker chewy en de meringue luchtig en verrassend van smaak door de lichtbruine basterdsuiker. Volgens de Meringue girls heb je een bakvorm van A4-formaat nodig, maar ik zou een iets grotere nemen, anders worden de stukken erg dik. En, hoe moeilijk het ook is, laat de koek eerst helemaal afkoelen voor je een stukje neemt, dan is ie het lekkerst. Trust me! Dit recept is voor 12 stuks.

Benodigdheden

  • Bakvorm van 25 x 35 cm
  • Beslagkom en mixer
  • Zeef
  • Spatel
  • Bakpapier

Ingrediƫnten

Voor de cookiebodem

  • 250 gram bloem
  • 1/2 tl zuiveringszout
  • 1/2 tl zout
  • 170 gesmolten boter
  • 100 gram bruine basterdsuiker
  • 100 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 1 el vanille-extract
  • 1 ei
  • 1 eidooier
  • 325 gram chocoladedruppels

Voor de meringue

  • 120 gram eiwit (ongeveer 4 eieren)
  • 240 lichtbruine basterdsuiker

Bereiden

Verwarm de oven op 180 graden. Bekleed de bakvorm met bakpapier en vet in met een beetje boter of bakspray. Zeef in een kom de bloem, zuiveringszout en zout. Mix in een andere kom de gesmolten boter met de lichte en bruine basterdsuiker romig. Klop het vanille-extract, ei en eigeel erdoor. Voeg dan de gezeefde ingrediƫnten toe en mix tot alles gemengd is.

Schep het cookiedeeg in de vorm en strijk glad. Strooi de chocoladedruppels gelijkmatig uit over het deeg en druk ze er lichtjes in. Bak de bodem in 15 minuten gaar tot hij gaar is maar nog wel een beetje zacht. Hij hardt bij het afkoelen nog uit.

Verhoog de oventemperatuur naar 200 graden. Doe de lichtbruine basterdsuiker in een met bakpapier beklede braadslee en zet die in de oven tot de randen beginnen te karamelliseren (5 tot 10 minuten). Klop de eiwitten stijf en voeg al kloppend schep voor schep de suiker toe. Blijf mixen tot de meringue mooi glanst en de suiker is opgelost. Verdeel de meringue met een spatel over de cookiebodem, vanuit het midden naar de randen.

Druk een stuk bakpapier zachtjes op de meringue. Zet de oven weer op 180 graden en bak het geheel nog 10 minuten. Verwijder het bakpapier en bak nog 5 minuten tot de meringue goudbruin is. Laat de koek afkoelen voor je hem in 12 (of meer) stukjes snijdt. Eet smakkie!

Geef je reactie