Dadeltaart
In de Allerhande noemen ze deze taart ‘sticky toffeecake’. Maar omdat je dan alsnog aan iedereen moet uitleggen wat er eigenlijk in zit, noem ik het gewoon dadeltaart. Omdat er dadels inzitten.
Ik zeg er meteen bij: hij smaakt lekkerder dan dat de naam doet vermoeden. Ook qua uiterlijk is ie een beetje saai, maar je moet deze taart niet willen versieren met allerlei frutsels en slagroom. Als je hem hebt geproefd, weet je waarom. In het originele recept maken ze zelf caramel met suiker en water, maar omdat dat zo lastig is als je de taart meeneemt om te trakteren op je werk, heb ik dat niet gedaan.
Benodigdheden
Springvorm (24 centimeter) of tulbandvorm
Staafmixer
Ingrediënten
- 90 gram boter, op kamertemperatuur + extra om in te vetten
- 300 gram bloem + extra om te bestuiven
- 275 gram bruine basterdsuiker
- 1 zakje vanillesuiker (8 gram)
- 3 eetlepels suikerstroop (beker 500 gram)
- 3 eieren, op kamertemperatuur
- 250 gram dadels, pitten verwijderd
- 1 zakje bakpoeder (8 gram)
- 1 bakje walnoten (60 gram), grof gehakt
- 100 gram suiker
Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet de springvorm of tulbandvorm in met boter en bestuif met bloem. Klop met een mixer de boter met de basterdsuiker en de vanillesuiker glad. Voeg de stroop en de eieren toe en klop minstens 4 minuten tot een luchtig beslag ontstaat.
Breng 400 ml water aan de kook, zet het vuur uit. Voeg het water toe aan de dadels en pureer met de staafmixer. Spatel de bloem en het bakpoeder door het beslag. Meng vervolgens de dadelpuree erdoor en voeg de walnoten toe. Schenk het beslag in de springvorm of tulbandvorm en bak de cake in 40-45 minuten gaar. Neem uit de oven en laat 10 minuten afkoelen. Stort de taart op een bord.
Verhit ondertussen de suiker met 2 eetlepels water in een pan met dikke bodem op laag vuur. Laat de suiker tot lichtbruin karamelliseren (niet donkerder, dan wordt de karamel bitter). Voeg 50 ml water toe en laat 5 minuten inkoken. Schenk de hete karamel over de nog warme cake. Eet smakkie!