Hartige taart met artisjokken, tomaat en kaas

Hartige Taart

Behalve zoete baksels zoals appeltaarten en brownies maak ik regelmatig hartige taarten. Ik ben alleen niet zo gek op de quiches waar een halve doos eieren en een beker room in moeten. Dan smaakt elke taart uiteindelijk hetzelfde en ben je na 3 happen misselijk. Van mozzarella en feta in combinatie met bladerdeeg kan ik echter geen genoeg krijgen.

Als vegetarisch bijgerecht op Eerste Kerstdag maakte ik daarom een feestelijke hartige taart. Feestelijk omdat de kleuren van de ingrediënten er bij elkaar zo vrolijk uitzien. En omdat je niet elke dag artisjokkenharten eet. Althans, ik niet.

Voor deze taart gebruikte ik het recept van Maaike van Kessel dat ik aanpaste met ingrediënten waar ik zelf van hou. In plaats van hartige taartdeeg gebruikte ik bladerdeeg en om de vulling wat smeuïger te maken roerde ik er een paar lepels groene pesto doorheen. Omdat ik zelf niet zo van paprika hou, deed ik er ook wat romatomaat in. Zelfde kleur, andere smaak. Behalve feta gebruikte ik ook mozzarella voor de vulling (smelt beter dan feta) en verkruimelde de rest van de feta erboven (10 minuten voor het einde van de baktijd). Nog wat geroosterde pompoenpitten erover en je vegetarische groentetaart is klaar.

Bereidingstijd

10 minuten
50 minuten oventijd

Benodigdheden

springvorm/taartvorm (ong. 24 cm.)
koekenpan voor het roosteren van de pitten

Ingrediënten

  • 6/7 plakjes bladerdeeg
  • 1 groot blik of 2 kleine blikken artisjokharten
  • 2 geroosterde paprika’s
  • 2 romatomaten (in  plakken)
  • 1 rode ui (gehalveerd en in ringen)
  • 3 eetlepels groene pesto
  • 1 bolletje mozzarella
  • 200 gram feta
  • 1 eetlepel oregano (of andere Italiaanse kruiden)
  • 2 eetlepels olijfolie
  • versgemalen peper
  • pompoenpitten (naar smaak)

Bereiding

Oven voorverwarmen op 180 graden. Ontdooi het bladerdeeg. Halveer de artisjokharten en doe ze in een kom samen met de ui, oregano, paprika en tomaat. Laat de mozzarella uitlekken, snij in plakjes en voeg toe aan het mengsel. Roer de pesto erdoor. Verbrokken een deel van de feta en roer die er ook door. Voeg als laatste de olie en de kruiden toe en schep alles goed door elkaar.

Bekleed een ingevette taartvorm met de bladerdeeg. Prik het deeg in met een vork. Leg wat aluminiumfolie in de vorm en doe er wat gedroogde erwten of andere blinde bakvulling in zodat het deeg mooi in vorm blijft bij het bakken. Zet de taart met de blinde vulling 20 minuten in de oven.

Haal de blinde vulling uit de taart en vul hem met het artistjokmengsel. Zet de taart nog eens 20 minuten in de oven. Verbrokkel de rest van de feta erover en zet nog 10 minuten terug tot de feta een beetje gesmolten is en een beetje begint te verkleuren. Eet smakkie!

Bekijk hier het originele recept van Maaike van Kessel.

Geef je reactie