Kerstcupcakes

Of ik voor iets lekkers wilde zorgen voor bij de koffie op eerste kerstdag. Tuurlijk! Dat werden deze kerstcupcakes met chocolade en geconfijte kersen. Elke cupcake kreeg een andere topping dus dat werd moeilijk kiezen voor de gasten. Onderstaande recepten zijn voor het bakken en versieren van 12 cupcakes.

Ingrediënten

Voor de cupcakes:

  • 100 gram bloem
  • 20 gram cacaopoeder
  • 140 gram fijne kristalsuiker
  • 1,5 theelepel bakpoeder
  • een snufje zout
  • 40 gram boter
  • 1,2 dl. volle melk
  • 1 ei
  • 1 bakje geconfijte kersen, fijngehakt en een aantal hele om te garneren

Voor de topping met witte chocoladebotercrème:

  • 250 gram roomboter, op kamertemperatuur
  • 100 gram botercrèmemix
  • 200 ml. water
  • 3 eetlepels witte chocopasta

Voor de topping met pure chocoladebotercrème:

  • 250 gram roomboter, op kamertemperatuur
  • 100 gram botercrèmemix
  • 200 ml. water
  • 3 eetlepels hazelnootpasta
  • 50 gram gesmolten pure chocolade

Bereiden

Verwarm de oven voor op 180 graden. Doe de bloem met de cacao, suiker, bakpoeder, zout en de boter in een kom en mix het geheel op de laagste stand tot het mengsel een zanderige consistentie heeft en alles goed is vermengd. Voeg geleidelijk de melk aan het bloemmengsel toe. Klop het ei erdoor. Roer er als laatste de geconfijte kersen doorheen.

Schep het beslag in papieren vormpjes in een muffinbakblik tot ze tot tweederde gevuld zijn en bak de cakejes 20 minuten in de oven of tot het gebakje terugveert als je op de bovenkant drukt. Laat ze afkoelen.

De witte chocoladetopping:

Meng met een garde de botercrèmemix, poedersuiker en water tot een glad mengsel. Laat dit minstens een uur staan. Het wordt vanzelf een dikke massa. Klop de boter in een kom tot het romig is. Voeg hier lepel voor lepel de botercrèmemix aan toe. Als de botercrème glad en luchtig is, kun je de witte chocopasta er lepel voor lepel aan toevoegen. Spuit de botercrème in toefjes op de cupcakes en garneer met een paar achtergehouden geconfijte kersen, chocola of marsepein.

De pure chocoladetopping:

Meng met een garde de botercrèmemix, poedersuiker en water tot een glad mengsel. Laat dit minstens een uur staan. Het wordt vanzelf een dikke massa. Smelt de chocolade au bain-marie. Klop de boter in een kom tot het romig is. Voeg hier lepel voor lepel de botercrèmemix aan toe. Als de botercrème glad en luchtig is, kun je de hazelnootpasta er lepel voor lepel aan toevoegen. Mix ook de gesmolten chocolade er doorheen. Laat het mengsel nog kort opstijven in de koelkast voor je hem in toefjes op de cupcakes spuit en garneert naar wens.
Eet smakkie!

Geef je reactie