Koffiecake met hazelnoten
Deze taart is perfect als je zin hebt in een klein taartje als nagerecht of voor visite! Voor deze cake gebruikte ik in plaats van boter kokosolie, maar je kunt er ook een andere soort olie of gewoon roomboter in doen. Voor een extra hazelnotensmaak kun je ook nog wat gehakte hazelnoten door het cakebeslag doen. Dit recept is voor een klein taart voor 6 tot 8 personen.
Benodigdheden
- Springvorm 20 cm
- Beslagkom en mixer
- Zeef
- Spatel
- Taartzaag
Ingrediënten
- 225 gram zelfrijzend bakmeel
- 2 tl bakpoeder
- 22 gram fijne kristalsuiker
- 225 ml kokosolie
- 2 eieren
- 75 ml karnemelk
- 2 tl oploskoffie
- 75 gram hazelnoten
- 50 gram pure chocola, in blokjes
- 300 ml slagroom
- 2 el suiker
- 2 tl koffie-essence
- 100 ml mascarpone
Bereiden
Bekleed de springvorm met bakpapier en vet de randen in met bakspray. Verwarm de oven voor op 180 graden. Zeef het meel met het bakpoeder boven een kom en voeg de suiker toe. Smelt in een pannetje de kokosolie tot ie vloeibaar is. Doe de olie samen met de eidooiers en karnemelk in een beslagkom en klop het door elkaar. Meng de oploskoffie met 1 el kokend water en roer dit door het oliemengsel. Doe daarna de droge ingrediënten erbij en blijf kloppen tot een glad beslag.
Klop de eiwitten tot zachte pieken. Spatel het eiwit door het cakebeslag. Schep het beslag in de bakvorm en bak de taart in ongeveer 40 minuten gaar. Een satéprikker moet er droog uit komen. Laat afkoelen en stort de taart op een rooster.
Hak de helft van de hazelnoten fijn en houd de rest apart. Smelt de chocolade in een kom boven een pan kokend water. Doop de hele hazelnoten in de chocolade en laat hard worden op bakpapier. Klop de slagroom met de suiker stijf en spatel de koffie-essence en de mascarpone erdoor. Snijd de taart horizontaal door midden en bestrijk de onderste taart met de mascarponeroom. Leg de andere taart erop en verdeel de rest over de bovenkant. Versier met zowel de gehakte als hele hazelnoten. Eet smakkie!