Mijn eerste boltaart

Witte boltaart met rode bloemen

Geïnspireerd door het beeldbankclipje waarin Petra Achtien voordoet hoe je een boltaartje kunt maken en bekleden met marsepein ging ik aan de slag met een taart voor de verjaardag van mijn lief. Voor de biscuittaart gebruikte ik een recept uit Fantastische taarten, maar daar zal ik in de toekomst nog wel mee gaan experimenteren want die was iets te luchtig en te broos naar mijn smaak. In plaats van marsepein gebruikte ik fondant, wat ik persoonlijk lekkerder vind.

Ik had er alleen geen rekening mee gehouden dat fondant en slagroom niet goed samengaan. En waar had ik het boltaartje net volgens de instructies van Petra mee afgesmeerd? Ja hoor, slagroom. Dat was dus even improviseren met het grootste gedeelte van de room eraf schrapen en bedekken met een laag botercrème. De visite merkte er gelukkig niks van.

Benodigdheden

Springvorm, 24 centimeter
Bol kommetje, ongeveer 20 centimeter doorsnee
Vershoudfolie

Bereidingstijd

Maken: 30 minuten
Bakken: 35 – 40 minuten
Wachten: 2 uur, of een hele nacht

Ingrediënten

Voor de biscuittaart:

 • 8 middelgrote eiwitten
 • ¼ theelepel zeezout
 • 1 theelepel zuiveringszout
 • 250 gram poedersuiker, gezeefd
 • 140 gram bloem, gezeefd

Voor de vulling:

 • 750 ml. slagroom, kant-en-klaar of zelf geklopt met klopfix en vanillesuiker
 • 100 gram aardbeien (vers of diepvries)

Voor de decoratie:

 • 100 gram boter
 • 100 gram poedersuiker
 • 150 – 200 gram fondant
 • Evt. suikerdecoratie

Bereiden

De biscuittaart:
Klop de eiwitten in een grote kom met het zout en zuiveringszout tot schuim. Strooi er steeds 2 eetlepels suiker over en klop elke portie goed door. Vouw de bloem in 3 porties door het eiwitschuim. Doe het beslag in de springvorm (niet ingevet) en bak in 35 – 40 minuten gaar tot de bovenkant lichtbruin is en een veerkrachtig aanvoelt. Ga met een mes rondom tussen vorm en gebak en laat afkoelen.

De boltaart:
Bekleed een rond schaaltje met vershoudfolie. Snijd de afgekoelde biscuittaart in lange repen van ongeveer 1 centimeter dik. Vorm een laag van cakerepen in het kommetje. Zorg dat de cake precies tot de rand komt. Gebruik zoveel mogelijk lange stukken. Bestrijk met een laag slagroom. Steek wat aardbeien in de room, op ongeveer 3 centimeter afstand van elkaar. Bekleed dit weer met een laag cake. Druk het een beetje aan. Bestrijk weer met room en aardbeien. Doe er als laatste nog een laag cake op zodat de kom helemaal gevuld is. Pak in met wat vershoudfolie en laat in de koelkast een paar uur of tot de volgende dag inklinken.

Doe voor de botercrème de boter en poedersuiker in de kom van een keukenmachine en meng tot een samenhangend en luchtig mengsel.

Haal de boltaart uit de vorm door hem op de kop op een werkplank (bij voorkeur een draaiend plateau) neer te zetten en de vorm met de folie er vanaf te trekken. Bestrijk met de botercrème.

Rol de fondant in de gewenste kleur uit tot een grote dunne plak. Gebruik hierbij wat poedersuiker om te voorkomen dat de fondant blijft plakken. Doe voorzichtig je handen eronder en laat op je polsen rusten. Leg de fondant voorzichtig op de taart. Strijk glad door met je hand vanuit het midden rondjes naar beneden te maken. Snij de overtollige fondant weg. Versier de taart verder met suikerdecoraties of uitgestoken fondantvormpjes in een andere kleur. Goed voor ongeveer 10 tot 12 stukken. Eet smakkie!

Geef je reactie