Omgekeerde pruimentaart
Zodra de Opal-pruimen weer te koop zijn bij de groenteboer, zoek ik Janneke Vreugdenhils recept voor omgekeerde pruimentaart op. Een heerlijk zoete en stevige taart die je gerust ‘ambachtelijk’ mag noemen: met het halveren en ontvellen van de pruimen ben je wel een poosje bezig. Maar dan heb je ook wat! Dit recept is voor ongeveer 10 personen.
Benodigdheden
- Ingevette springvorm (24 centimeter)
Ingrediënten
- 225 gram roomboter
- 4 eetlepels bruine basterdsuiker
- 600 gram Opal-pruimen, gehalveerd en ontpit
- 125 gram fijne suiker
- 3 eieren
- 175 gram bloem, gezeefd
- 2 theelepels bakpoeder
- 75 gram gemalen witte amandelen
- 50 ml melk
- 1 theelepel kaneel
Bereiden
Verwarm de oven voor op 160 graden. Smelt 40 gram boter en de basterdsuiker in een pan. Stoof de pruimen hierin een minuut of 2 à 3 tot de velletjes loslaten. Verwijder de velletjes en verdeel de pruimen over de bodem van de springvorm. Schenk de botersaus erover.
Mix in een beslagkom de rest van de boter, de suiker en een snuf zout tot de boter zacht is. Voeg een voor een de eieren toe terwijl je blijft mixen. Spatel de bloem, bakpoeder, amandelen en kaneel erdoor, en tot slot de melk. Verdeel het beslag gelijkmatig over de pruimen en bak de cake in 60 tot 70 minuten gaar.
Laat hem uit de oven iets afkoelen voor je de rand losmaakt en de cake met een snelle beweging omdraait boven een plat bord. Serveer lauwwarm of koud, met een dot crème fraîche of slagroom. Eet smakkie!