Pecan-gembertaart

Taart met pecannoten

Met deze taart deed ik mee aan de taartenwedstrijd van de Espeterhoeve in 2010. En ook al heb ik er niet mee gewonnen: de jury heeft er in elk geval lekker van gesmuld. Het recept komt uit het boekje ‘101 cakes & bakes – tried and tested recipes’ van BBC Good Food Magazine en is genoeg voor 8 tot 10 punten.

Ingrediënten

Voor de taart:

  • 200 gram zelfrijzend bakmeel
  • 200 gram roomboter, op kamertemperatuur
  • 4 theelepels gemalen gember
  • 1 theelepels bakpoeder
  • Mespuntje zout
  • 350 gram golden syrup
  • 100 gram lichte basterdsuiker
  • 4 eieren, losgeklopt
  • 100 gram pecannoten, grof gehakt
  • 100 gram gekristalliseerde gember, grof gehakt

Voor de topping:

  • 175 gram rietsuiker (gouden)
  • 1 eiwit
  • Mespuntje cream of tartar (of bakpoeder of maizena)
  • 85 gram suiker
  • 100 gram halve pecannoten

Bereiden

De bodems:
Verwarm de over voor op 180 graden (heteluchtoven 160 graden). Vet 2 vormen in van 20 cm.

Zeef het zelfrijzend bakmeel met de gemalen gember, bakpoeder en zout in een kom. Roer/kneed de boter erdoorheen totdat er kruimels ontstaan. Klop dan de Golden Syrup, basterdsuiker, eieren, pecannoten en de gember door het mengsel heen.

Verdeel het in 2 gelijkmatige porties over de 2 bakvormen en bak ze in de over voor ongeveer 45 minuten, totdat ze stevig zijn. Laat ze afkoelen.

De topping:
Doe de rietsuiker, het eiwit, cream of tartar en 2 eetlepels heet water in een kom en zet deze op een pan kokend water. (Zorg ervoor dat de kom het water niet raakt.) Klop dit gedurende 10 minuten.

Verdeel ongeveer eenderde topping over de eerste cake en zet de tweede erbovenop. Verdeel de rest van de topping over de buitenkant van de taart.

Verhit de suiker met 2 eetlepels water, tot het water is opgelost. Kook het tot er een caramel ontstaat. Roer de pecannoten erdoor en laat ze afkoelen op een bakplaat met bakpapier. Decoreer de taart met de noten. Eet smakkie!

Geef je reactie