Rabarberkruimeltaart

De rabarber groeit als kool in de moestuin van schoonmoeder. Lekker om moes van te maken, maar ook om in een taart te verwerken. Omdat de rabarber van zichzelf nogal zuur is, werken de dadels heel goed als zoetmaker. Maar je kunt er zelf altijd nog wat extra suiker aan toevoegen. Dit recept is voor 10 tot 12 stukken.

Benodigdheden

  • Zeef
  • Bakblik, 15 x 30 cm
  • Bakpapier
  • Beslagkom en mixer

Ingrediënten

Voor het deeg

  • 250 gram bloem
  • 125 gram suiker
  • 125 gram boter
  • 1 ei
  • Snuf zout

Voor de vulling

  • 350 – 500 gram rabarber
  • 75 gram dadels
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 3 – 5 el suiker
  • 3 el honing

Voor de kruimellaag

  • 100 gram bloem
  • 100 gram koude boter in blokjes
  • 75 – 100 gram suiker
  • 50 gram amandelschaafsel
  • Snufje zout

Bereiden

Klop met de mixer het ei samen met de suiker licht en schuimig. Zeef de bloem en het zout erboven en mix tot een zanderig geheel. Doe dan de boter erbij en kneed met koele hand tot een bal. Verpak het deeg in plasticfolie en laat een uur rusten in de koelkast.

Maak ondertussen de rabarber schoon en snij in stukjes van 3 cm. Doe de stukjes samen met de honing, vanillesuiker en suiker in een pan en verwarm ongeveer vijf minuten. Ontpit de dadels en snij ze twee keer door de helft.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Rol het deeg uit tot een plak die in je bakvorm past. Bekleed de bakvorm ermee en prik met een vork wat gaatjes in de bodem. Bak de bodem 20 minuten in de oven. Verdeel de rabarber en de dadels over de bodem.

Zeef voor de kruimellaag de bloem boven een kom. Voeg de blokjes boter, suiker en zout toe en verkruimel tussen je vingers. Het kan ook met een mixer. Doe als laatste het amandelschaafsel erbij. Als de kruimels de gewenste grootte hebben verdeel je ze over de rabarbervulling. Zet de taart nog 40 minuten in de oven. Eet smakkie!

Geef je reactie