Tarte tatin

De beroemde omgekeerde appeltaart: ik had hem nog nooit gemaakt of geproefd, dus dat werd wel eens tijd. Ik heb geen tarte-tatinvorm die je op het gas mag zetten, dus ik bakte de appels eerst in de braadpan en deed ze daarna voorzichtig over in een taartvorm. Je kunt ook prima kant-en-klaar bladerdeeg gebruiken voor de bodem trouwens. Als verrassing heb ik kleine bolletjes amandelspijs toegevoegd onder de appel, erg lekker! Dit recept is voor ongeveer 8 tot 10 stukken.

Benodigdheden

  • Tarte-tatinvorm van 20 cm
  • Aardappelschilmesje
  • Appelboor
  • Deegroller

Ingrediënten

Voor het deeg

  • 175 gram bloem
  • 25 gram fijne suiker
  • 100 gram koude boter, in blokjes
  • 1 eidooier
  • 1 el ijskoud water

Voor de vulling

  • 100 gram boter
  • 175 gram fijne kristalsuiker
  • 6 appels
  • 50 gram amandelspijs

Bereiden

Zeef de bloem en het zout boven een kom en voeg de suiker toe. Doe de boter erbij en wrijf met je vingers tot het deeg op fijne broodkruimels lijkt. Roer met een stomp mes de dooier en het water erdoor. Kneed tot er een stevig deeg ontstaat. Wikkel het in plasticfolie en laat 15 minuten rusten in de koelkast.

Snijd de boter in dunne plakjes en bedek daarmee de bodem van de bakvorm. Strooi de suiker erover. Schil de appels, halveer ze en verwijder het klokhuis. Leg de halve appels met de bolle kant omlaag op de bodem. Zorg dat ze stevig tegen elkaar liggen. Zet de vorm op matig vuur. Laat het geheel 20 tot 30 minuten koken en bubbelen, tot de suiker en boter gekaramelliseerd en diepbruin zijn en het overtollige vocht van de appels is verdampt. Haal de vorm van het vuur en zet hem op een hittebestendige ondergrond. Bereid de amandelspijs volgens de aanwijzingen op de verpakking (of maak hem zelf). Schep in elke appelhelft een bolletje spijs. Verwarm de oven voor op 220 graden.

Bestrooi je werkvlak met bloem en rol het deeg uit tot een cirkel ter grootte van de bakvorm. Rol het deeg om de deegroller en rol het deeg af over de taart. Stop de randjes van het deegdeksel in en prik het deeg in met een vork. Bak de taart in 20 tot 30 minuten in de oven, tot hij goudbruin en knapperig is. Laat hem 5 minuten in de vorm afkoelen en snij dan de rand los van de vorm. Leg een groot bord omgekeerd op de vorm en keer het geheel om. Serveer de tarte tatin warm of op kamertemperatuur met slagroom of crème fraîche. Eet smakkie!

Geef je reactie