Bake my day: leuke recepten voor de thuisbakker

bakemydayklein

Het kookboek Bake my day is het resultaat van het televisieprogramma Bake my day van Net5. In het boek deelt winnares Marisca Hage-Sjerp haar favoriete recepten en handige howto’s. Hoewel het niveau en de uitleg soms te wensen over laten, is het wel een boek waarvan je gelijk zin krijgt om te bakken. 

Eerlijk gezegd heb ik Bake my day helemaal niet gevolgd. Ik heb dus geen idee hoe winnares Marisca het er in de afleveringen vanaf bracht. Maar het kookboek dat heel snel na de finale al uitkwam ziet er mooi, toegankelijk en vooral heel lekker uit.

Recepten en howto’s

Bake my Day binnenwerk HR defEen van de prijzen was het maken van een eigen bakboek. Het is een smaakvol boek geworden met Marisca’s persoonlijke favorieten, maar ook handige howto’s en een recept van Rachel Khoo. De recepten zijn ingedeeld in originele hoofdstukken, met namen als ‘klein maar fijn’ en ‘lekker en niet te moeilijk’.

Stap voor stap

Maar Marisca begint met een aantal bakbasics die je in de meeste bakboeken wel terugvindt. Banketbakkersroom maken, eiwitten stijfkloppen; dat werk. De bijbehorende stap-voor-stapfoto’s zijn heel handig, maar bij de howto over het uitrollen van marsepein en fondant is ze wel een beetje kort door de bocht: ‘bekleed de taart’ staat er onder de foto van marsepein die net over de taart is gelegd. Terwijl dat juist het lastigste stuk is, waarbij je graag wilt zien hoe je die plooien nou weg krijgt.

Variatie en verrassingen

De recepten dan. Er is genoeg afwisseling: verschillende deegsoorten, bakvormen, ingrediënten en decoraties. Ik noem een tropical carrot cake, charlotte met rood fruit en chocoladetaartjes met karamel en zeezout. Oh my God. Marisca combineert verrassende smaken en elk taartje ziet er prachtig afgewerkt uit.

Foto’s en lettertype

Jammer dat niet bij alle recepten een foto staat; als je zelf moet gaan bedenken hoe een taart eruit zou zien, maak je hem toch minder snel. Verder valt me op dat het lettertype van de benodigdheden en ingrediënten nogal klein is. Als je een kookboek naast je op het aanrecht hebt liggen is de leesbaarheid wel heel belangrijk.

Bruidstaart zonder rietjes

Het hoofdstuk ‘de ultieme bruidstaart’ is eigenlijk een grote howto voor het maken van een bruidstaart. Recepten voor het biscuit, de vulling en de decoratie; kortom, the works. Nu heb ik niet veel ervaring met het maken van bruidstaarten (1 om precies te zijn) maar ik weet wel dat je taarten niet op elkaar kunt stapelen zonder ze te stutten met rietjes of stokjes; iets wat Marisca in haar howto overslaat. Het eindresultaat ziet er mooi uit, maar op internet zijn betere instructies te vinden.

Smaakvol en maakbaar

Bake my day is al met al een leuk bakboek met originele en duidelijke recepten voor een leuke prijs. De recepten zien er smaakvol en maakbaar uit; heel belangrijk voor de thuisbakker. Maar als je iets meer te besteden hebt is het bakboek van Rutger van Heel Holland Bakt een betere koop.

Vormgeving: ♥♥♥♥
Duidelijkheid: ♥♥♥
Originaliteit: ♥♥♥
Variatie: ♥♥♥♥

Geef je reactie