Cake days: het ultieme bakboek van de Hummingbird Bakery

Cake days van de Hummingbird bakery

Al sinds het vorige kookboek van de Hummingbird bakery uit 2009 ben ik een groot fan van deze Britse koekenbakkers. En dat terwijl ik eigenlijk nog nooit een gebakje uit deze beroemde bakkerij geproefd heb. Maar met de lekkere en duidelijke recepten uit de Hummingbird kookboeken kom je in je eigen keuken een heel eind. Het  tweede boek, Cake days, is bijna twee keer zo dik als het eerste, en misschien ook wel twee keer zo lekker.

De Hummingbird Bakery staat in Groot-Brittannië vooral bekend om zijn cupcakes. Maar er wordt nog veel meer lekkers verkocht. In Cake days wisselen taarten, cupcakes, vlaaien en cakes elkaar af. Net als bij Het Hummingbird Bakboek begin je alleen van de foto’s al te watertanden.

Meer dan mooie plaatjes

Eyecatchers zijn het, de foto’s bij de recepten. Koekjes met een strikje erom, walnotencake waar de honing vanaf druipt of gewoon een simpele cupcake op een schoteltje: het ziet er allemaal even fantastisch uit. Ook leuk zijn de howto-foto’s, waarop je ziet hoe je je cupcake kunt voorzien van de typische Hummingbird-swirl. En er zitten ook foto’s bij van ongeglazuurde cupcakes die rechtstreeks uit de oven komen. Handig als vergelijkingsmateriaal voor de onzekere thuiskok die niet zeker weet of zijn cupcakes gelukt zijn. Maar Cake days is meer dan een verzameling mooie plaatjes.

Cupcakes met cola-smaak

De recepten in Cake days zijn origineel en afwisselend. Voor de beginnende taartenbakker zijn de laagjestaarten misschien wat ambitieus, maar er zitten ook voldoende recepten bij in de categorie ‘kleine moeite, groots effect’, zoals de perzik-frambozentaart op pagina 115. En kom je niet verder dan vanillecupcakes of aardbeienkwarktaart voor je verjaardag? Dan heb je vast nog niet aan cupcakes met cola-smaak of chocoladecake met Guiness gedacht.

Recepten en baktips

De receptbeschrijvingen zijn duidelijk en je krijgt er ook nog eens drie pagina’s met baktips bij. De recepten zijn dus goed te volgen, al vraag ik me wel af of je tandarts blij zal zijn met glazuur waar drie keer zoveel poedersuiker als boter in gaat. Maar zolang je je tanden er niet mee poetst moet zo’n suikerbommetje af en toe wel kunnen, toch?

Kleurrijk, maar niet bont

Ook de vormgeving van het boek is prachtig. Ondanks de veelheid aan kleuren en lettertypes wordt het nergens te bont. De recepten zijn trouwens niet ingedeeld op soort (cupcakes bij cupcakes, taart bij taart) maar op thema, zoals voorjaarsgebak en gebak voor regenachtige dagen. Zelfs voor moeder- en vaderdag is er een aparte categorie. Daar hoort die chocoladetaart met Guiness dus bij.

Ambachtelijk

Wat mij persoonlijk aanspreekt in de recepten van de Hummingbird Bakery is dat ze niet klakkeloos de baktrends volgen. Terwijl miljoenen vrouwen wereldwijd taarten bakken alleen om ze te kunnen versieren met kilo’s marsepein, geeft de Hummingbird Bakery juist recepten voor ambachtelijke appeltaarten, worteltaarten en cakes met noten, chocola en vers fruit. Daar kan geen Cars-taart tegenop.

Vormgeving: ♥♥♥♥♥
Duidelijkheid: ♥♥♥♥♥
Originaliteit: ♥♥♥♥♥
Variatie: ♥♥♥♥♥

Geef je reactie