Heel Holland Bakt: 100 recepten voor beginners en gevorderden

Na de tv-hit van vorig jaar en het bakboek van winnaar Rutger dat onlangs uitkwam, is nu het officiële Heel Holland Bakt-boek verschenen. Een dik boek met recepten van de deelnemers uit het eerste seizoen van Heel Holland Bakt, voorwoord van jury Robert van Beckhoven en Janny van der Heijden en handige howto’s.

De populariteit van Heel Holland Bakt (de Nederlandse versie van The Great British bake-off) was vorig jaar niet te stuiten. Het niveau lag hoog: Rutger, Evert, Narcis en de andere kandidaten toverden elke week fantastische taarten, broden en gebakjes uit hun oven. Een aantal recepten stond al online op de website van Heel Holland Bakt, maar nu zijn ze dus ook in boekvorm gegoten.

Hollands en Brits

Met het rood-wit-blauwe lintje en de foto’s uit het televisieprogramma is het op het eerste gezicht een echt Hollands boek geworden. Maar de makers hebben een groot deel van de recepten overgenomen uit het bakboek van het Britse programma; niet heel Hollands dus. Persoonlijk vind ik het heel jammer dat er geen namen staan bij de recepten die wel uit Heel Holland Bakt komen. Onhandig voor de lezer die juist op zoek is naar de amandeltulband van Rutger en jammer voor de deelnemers zelf, die nu niet veel eer hebben van hun werk.

Recepten en tips

De recepten zelf zijn duidelijk, gedetailleerd en bevatten handige tips, bijvoorbeeld om de afdruk van een taartrooster in je taart te voorkomen. De recepten zijn verdeeld over 8 hoofdstukken, met behalve zoete taarten en koekjes ook recepten voor brood, pasteitjes en hartige taarten.

Voor beginners en gevorderden

Het niveau varieert; van eenvoudige cakes en koekjes tot millefeuilles en de winston waar de kandidaten in de serie zo’n moeite mee hadden. Er staan recepten in die je in elk bakboek wel terugvindt, zoals de Victoria spongecake en tarte tatin, maar ook typisch Hollandse recepten: speculaasjes, spritsen en tompouces bijvoorbeeld. Die recepten, soms met een twist, maken het boek de moeite waard.

Stap voor stap

Het grootste pluspunt van het boek zijn de stap-voor-stapfoto’s: bij elk hoofdstuk horen wel een paar howto’s waarin met duidelijke foto’s en beschrijvingen wordt uitgelegd hoe je brooddeeg, meringues of een chocoladeboomstam maakt. De howto voor Engelse vruchtentaart is alleen wel heel on-Hollands: ik moet er niet aan denken om een machtige vruchtentaart te bekleden met een laag marsepein èn een laag fondant.

Voor de thuisbakker

Het Heel Holland Bakt-boek is een boek voor thuisbakker, staat op de voorkant van het boek. De recepten zijn niet allemaal even Hollands, maar goed te volgen en prima te maken in de gemiddelde keuken. Bovendien een mooi vormgegeven en stevig boek waar je voor elk feestje of etentje wel iets lekkers in kunt vinden.

Vormgeving: ♥♥♥♥
Duidelijkheid: ♥♥♥♥♥
Originaliteit: ♥♥♥♥
Variatie: ♥♥♥♥♥

Geef je reactie