Rudolph’s cupcakes: origineel en onweerstaanbaar

Rudolph ligt in het gras met cupcakes om zich heen

Rudolph van Veen kookt 7 dagen per week de sterren van de hemel  op het nieuwe themakanaal 24Kitchen. Maar behalve meesterkok is de gebrilde Rudolph ook meesterpattisier. En gek op cupcakes. Zijn liefde voor deze kleine gebakjes heeft hij nu vormgegeven in een handzaam en praktisch kookboek, vol originele en onweerstaanbare recepten.

Aan de buitenkant is Rudolph’s Cupcakes een verademing ten opzichte van andere boeken over cupcakes: eindelijk eens cupcakeboek dat niet knalroze is! Aan de binnenkant zitten er echter voldoende zuurstokroze foto’s om dat te compenseren. Terwijl Rudolph juist de profeet is van smaakstof- en kleurstofloze cupcakes. Want, zo staat er op de achterkant van zijn boek: ook zonder gebruik te maken van kleurstoffen, E-nummers, zilveren balletjes en andere onnatuurlijke ingrediënten kun je prachtige, en bovenal (h)eerlijke cupcakes op tafel toveren.

Cupcakes: zo zoet als de liefde

Een origineel uitgangspunt voor de al zo drukke cupcakemarkt, die gedomineerd wordt door vrouwen die elkaar de loef afsteken met de mooiste roosjes, toppings en andere decoraties. Zelf maak ik ook regelmatig gebruik van flesjes kleurstof en busjes glitters zonder erbij na te denken wat een chemische troep het eigenlijk allemaal is. Rudolph pakt het anders aan en keert terug naar de essentie van de cupcake: liefde!

Eerste hulp bij cupcakerampen

‘Rudolph’s cupcakes’ begint met een aantal tips, trucs en basisrecepten voor cupcakes en toppings die duidelijk en makkelijk te volgen zijn voor de beginnende cupcakebakker. En mocht het toch helemaal misgaan, dan kun je altijd de cupcakedokter raadplegen: 2 pagina’s waarop Rudolph uitlegt wat te doen in geval van schiftend beslag, ingezakte cupcakes en andere kleine cupcakerampen.

Overzichtelijk vormgegeven, fotografie kon mooier

De recepten zijn overzichtelijk ingedeeld in verschillende categorieën, zoals chocolade-, fruit- en volkoren cupcakes . De recepten zelf zijn duidelijk en op een overzichtelijke maar toch speelse manier vormgegeven. De bijbehorende foto’s hadden mooier gekund: die zijn vaak overbelicht en niet zo mooi uitgeknipt.  Maar dat komt misschien ook doordat niet alle cupcakes even aantrekkelijk versierd zijn. De foto’s van cupcakes etende mensen in het boek zijn daarentegen weer veel mooier.

IJsknijpers en clubcakes

Op papier komt Rudolph net zo bevlogen over als op televisie: hij schrijft vol enthousiasme over zijn geliefde cupcakes en sommige dingen hoor je hem als het ware zeggen. Zo noemt hij zowel op televisie als in zijn boek een ijsbolletjestang steevast een ‘ijsknijper’. Weer een nieuw woord geleerd. Een andere term die Rudolph zelf heeft uitgevonden is ‘clubcake’: zo noemt hij de kruising tussen een cupcake en een club sandwich. Lekkere gebakjes, die in de rest van de wereld overigens gewoon whoopies worden genoemd.

Hartig, veganistisch en glutenvrij

Behalve zoete cupcakes heeft Rudolph in zijn boek een aantal recepten voor hartige cupcakes opgenomen. Eigenlijk vind ik dat cupcakes zoet horen te zijn, maar voor zijn creatie met binnenin de cupcake een bitterbal en bovenop een mosterdtopping maak ik graag een uitzondering. Wat een briljante vondst! Wel staan er wat mij betreft veel cupcakes in het boek die ik nooit zou maken: veganistische cupcakes met sojamelk of glutenvrije cupcakes met boekweitmeel bijvoorbeeld. Maar naar Rudolph’s recept voor suikervrije cupcakes ben ik wel erg benieuwd. Ik wist niet dat cupcakes zonder suiker überhaupt mogelijk waren.

Voor beginners en gevorderden

‘Rudolph’s cupcakes’ vormt een mooie en originele toevoeging op de bestaande kookboeken over cupcakes. Als beginnende bakker kun je er goed mee uit de voeten en ook voor de gevorderde thuiskok zit er voldoende uitdaging in de recepten. De decoratie van de cupcakes van Rudolph verdient niet altijd de schoonheidsprijs, maar hier kun je natuurlijk ook je eigen fantasie op los laten. Of je doet er gewoon stiekem toch wat kleurstof of glitters doorheen.

Vormgeving: ♥♥♥♥
Duidelijkheid: ♥♥♥♥♥
Originaliteit: ♥♥♥♥♥
Variatie: ♥♥♥♥♥

Geef je reactie