Rutger bakt feestelijk: van charlotte tot soesjestoren

Dat wordt nog lastig kiezen deze Kerst: wordt het de frambozencharlotte, aardbeientiramisu of de chocolade-sinaasappelmoelleux? In zijn tweede boek ‘Rutger bakt feestelijk’ deelt Rutger 40 van zijn favoriete recepten voor de feestdagen. Niet alleen desserts, maar ook feestelijke koekjes, kerststol en oliebollen. Er staat zoveel lekkers in dat ik blij ben dat we in Nederland niet 1 maar 2 kerstdagen hebben!

6 hoofdstukken, 40 recepten

Het boek is iets kleiner en dunner dan zijn debuut, ‘Rutger bakt’. Voorin staan de dingen die ik zelf altijd oversla (sorry Rutger): uitleg van bakbegrippen en -technieken, basisingrediënten en tips en trucs. Ik blader direct door naar de recepten, die zijn verdeeld over 6 hoofdstukken: brunch, bij de koffie, dessert, grand dessert, bij de bubbels en basisrecepten.

Verleidelijk

Alle recepten zijn voorzien van een paginagrote foto van het gerecht, prachtig gestyled en verleidelijk in beeld gebracht. Alleen jammer dat de foto van de frambozencharlotte niet helemaal scherp is. De foto van Rutgers chocoladetaartjes met gesmolten binnenkant (moelleux) zijn daarentegen on-weer-staan-baar. De foto’s van Rutger met zijn vrienden en familie aan feestelijk gedekte tafels maken van ‘Rutger bakt feestelijk’ weer een persoonlijk boek.

rbfboek1

rbfboek2

Niet alleen klassiekers

De recepten zijn een combinatie van klassiekers zoals sachertorte en Victoria sponge cake en meer verrassende recepten zoals kokosijstaart en kruidige krentenbollen. Die laatste wordt trouwens door Rutger ingeleid met een liedje van Bert en Ernie, een Sinterklaastraditie in huize van den Broek. De recepten zijn duidelijk en heel maakbaar, erg belangrijk als je een kerstdiner voor veel personen moet verzorgen.

Net even anders

Ik vind het erg leuk dat je bij veel van Rutger’s recepten denkt: zo ga ik het voortaan ook maken! Zoals zijn recept voor gevulde speculaas waarbij je de helft van de amandelen voor de spijs vervangt door hazelnoten. Net even anders en heel erg Rutger. Misschien dat ik sommige recepten zelf wat feestelijker zou aankleden, zoals de mokka-panna cotta en citroencheesecakejes.

rbfboek4

rbfboek3

Klaar voor de feestdagen

Het is dat je met de feestdagen niet alleen maar taart en cake op tafel kan zetten, anders had je behalve ‘Rutger bakt feestelijk’ geen ander kookboek nodig deze Kerst. Trouwens, de meeste recepten zijn ook prima geschikt voor andere seizoenen en feestelijke gelegenheden. Bonustip van Rutger: probeer een recept een keer voordat je hem ‘voor het echie’ gaat maken. Dan weet je zeker dat het lukt wanneer je hem op kerstavond serveert bijvoorbeeld.

Vormgeving: ♥♥♥♥
Duidelijkheid: ♥♥♥♥♥
Originaliteit: ♥♥♥♥
Variatie: ♥♥♥♥♥

 

Geef je reactie