Bananenijs met kletskoppen

Dit is een geweldig toetje om indruk mee te maken op je gasten. Of gewoon om jezelf mee te verwennen. En als je geen tijd of zin hebt om zelf de koekjes te bakken kun je die ook gewoon uit de supermarkt halen. Of het ijs. Of allebei. Ik ben gek op bananenijs maar je kunt natuurlijk ook kiezen voor kaneelijs, chocolade-ijs of een paar verschillende smaken. Dit recept is voor zes personen.

Benodigdheden

  • Hakmes
  • Bakplaat met bakpapier
  • Beslagkom en mixer
  • Staafmixer
  • IJsmachine
  • IJslepel

Ingrediƫnten

Voor de kletskoppen:

  • 45 gram boter
  • 150 gram witte basterdsuiker
  • 30 ml melk
  • snufje zout
  • 1 tl vanille-extract
  • 50 gram blanke hazelnoten
  • 75 gram (Zeeuwse) bloem

Voor het bananenijs:

  • 275 gram rijpe bananen
  • 125 gram suiker
  • 1 el citroensap
  • 1/2 tl vanille-extract
  • 150 ml slagroom
  • 200 ml volle melk

Bereiden

De kletskoppen:

Verwarm de oven voor op 180 graden. Hak de hazelnoten fijn. Mix in een beslagkom de boter met de suiker, melk, zout en vanille. Roer de hazelnoten erdoor en voeg de bloem toe. Mix kort door. Schep het beslag met een theelepel in kleine bergjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Zorg voor ongeveer 5 cm tussenruimte zodat de koekjes kunnen uitlopen in de oven. Druk het een beetje plat zodat het mooie dunne koekjes worden. Bak de minuten in 6 tot 10 minuten bruin en gaar. Houd ze tijdens het bakken goed in de gaten, als ze te bruin worden smaken ze bitter. Laat de koekjes afkoelen en ga door tot het beslag op is.

Het bananenijs:
Pureer de bananen met de suiker, het citroensap en de vanille. Meng de melk en de slagroom door elkaar. Roer het bananenmengsel door het roommengsel. Doe dit in de ijsmachine en laat hem ongeveer een half uur draaien. Schep het ijs in een diepvriesbakje en zet het ijs nog twee uur in de vriezer. Roer af en toe door. Als je er bolletjes van kunt scheppen is het goed.

Leg op elk schoteltje een kletskop. Schep er een bolletje ijs op. Leg daar weer een kletskop op en schep er vervolgens nog een bolletje ijs op. Dek af met nog een kletskop. Serveer meteen. Eet smakkie!

Geef je reactie